U organizaciji Plemenite opčine turopoljske i Bistroa Babriga jučer je održana promocija jela od autohtone turopoljske svinje.
Baš kao što su nekada kao specijalitet servirana na Bečkom dvoru, jela spravljena od turopoljske svinje ekskluzivno su se našla na meniju Velikogoričana na jučer održanoj promociji u Bistrou Babriga.
Promociju jela od turopoljske svinje, jedne od tek dvije izvorne hrvatske pasmine svinja, zajednički su organizirali Plemenita opčina turopoljska i Bistro Babriga, sve u cilju očuvanja turopoljske tradicije:
“Možemo reći kako je turopoljska svinja jedna od najstarijih europskih pasmina, potječe još iz VI. stoljeća, a prvi pismeni zapisi o držanju turopoljske svinje na ovom području datiraju iz XIV. stoljeća. Svoje sadašnje karakteristike stekla je u XIX. stoljeću prvim križanjima. Bitan segment rada POT- je očuvanje i uzgoj ove svinje, koja je danas nažalost ugrožena pasmina. Unazad 20 godina stoga nastojimo projektom revitalizacije uzgoja turopoljske svinje ponovno potaknuti uzgajivače na uzgoj ove svinje, a raznim aktivnostima, kao što je ova večera, trudimo se dati joj na značaju jer je naša turopoljska, uz crnu slavonsku svinju, jedina autohtona pasmina u Hrvatskoj”, poručio je Juraj Odrčić, župan Plemenite opčine turopoljske.
Plemenita opčina turopoljska kao jedina ovlaštena uzgojna udruga okuplja 15-ak uzgajivača turopoljske svinje s područja Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije, koji u svom vlasništvu imaju ukupno 150 svinja. Može se reći kako je ova Udruga vodeći svjetski uzgajivač turopoljske svinje, obzirom je u svijetu registrirano svega 110 krmača, od kojih ovoj Udruzi pripada njih 60.
Svinje se nalaze na otvorenom prostoru, hrane se onime što nađu u šumi, stoga je meso turopoljske svinje iz 100% ekološki uzgoja:
“Naše svinje su vani u prostranom, 150 ha velikom ograđenom gateru, hrane se onime što nađu u šumi, prvenstveno žirom, korijenjem drveća i slično, a mi brinemo o dohrani, naročito tijekom zimskih mjeseci”, ističe Odrčić.
Meso turopoljske svinje, ekskluzivne, a domaće delikatese, može se kušati samo u dobro poznatom velikogoričkom Bistrou Babriga, a odakle ideja za uvrštenjem ovog specijaliteta na meni, otkrio nam je glavni kuhar Tomislav Jančić:
“Moji roditelji i ja oduvijek njegujemo turopoljske običaje i držimo do turopoljske tradicije, stoga se ova ideja prirodno nametnula. Naš restoran nositelj je i standarda ‘Okusi zagrebačkog kraja’ pa su se delicije spravljene od turopoljske svinje idealno uklopile u naš jelovnik.”
Na meniju su se tako našle kosana mast sa začinima, češnjakom i špekom, confit od svinjskog buta, rolani kotlet, te steak od svinjskog vrata. Meso turopoljske svinje iz ekološkog uzgoja daleko je kvalitetnije od mesa bijele svinje, tvrdi to i profesor Agronomskog fakulteta Daniel Karoli.
“Primitivnije pasmine svinja, poput turopoljske, imaju kvalitetnije meso. To se vidi i kroz strukturu i boju mesa, udio masnoće i slično. S druge strane, turopoljske svinje uzgajaju se na otvorenom i onda kroz kretanje i prirodno krmivo dobivaju komponente koje ‘moderne svinje’ hranjene smjesom ne mogu dobiti.”
A da je meso zaista posebno potvrdili su i brojni gosti “Meso je ukusno, okus je između klasične svinje i divljači, ma odlično, svakako preporučujem probati svima koji još nisu bili u prilici!”, samo su neki od izuzetno pozitivnih komentara.
Meso turopoljske svinje moći će se degustirati od prosinca na tematskim večerama Bistroa Babriga u Velikoj Gorici.
AUDIO VIJEST
[srizonfbalbum id=1620]
Mislim da je bila 1969 godina kad je otac kupio Turopoljskog pajceka za kolinje jer nije htio ništa drugo. Nažalost to je bilo zadnje kolinje kod nas doma jer ih je bilo teško nabaviti.
Vjerujte mi okus tog mesa i prerađenih dijelova se ne zaboravlja.
Količina koja se spominje u tekstu je zastrašujuće mala i tu nema količine ni za jednu ozbiljniju ulicu nahraniti.
Svaka čast restoranu koji promovira recepte sa mesom Turopoljske svinje ali je samo kod njih i naravno doći ćemo da se posjetimo nekih starih okusa i vremena, ali što dalje???
Koliko sam sretan da ima u Babrigi toliko sam nesretan jer nema nigdje gdje joj je dostupnost barem na tjednom nivou.