U Petrinjskoj Zelenoj kući održan je još jedan Zeleni utorak koji je ovoga puta bio praćen edukativnim predavanjem i radionicom o ljekovitosti meda i recepturama na mednoj bazi.

“Željeli smo vidjeti koja je nutritivna vrijednost meda i kako on pridonosi ljudskom zdravlju te kako ga ukomponirati u svakodnevnu prehranu. Također smo željeli potaknuti ljude da koriste više domaćeg meda lokalnih proizvođača, pa i te proizvođače upoznati s različitim mednim pripravcima koje mogu ponuditi na tržištu”, poručila je voditeljica radionice, ujedno i predsjednica Centra Humanika Marina Kušan Hadžić te istaknula koja su to ljekovita svojstva meda:

“Med se sastoji od minerala, vitamina, bjelančevina, enzima, proteina, a također ima jednostavne šećere u sebi, stoga bi bilo zdravije šećer, odnosno bijelu saharozu koju inače svakodnevno koristimo, zamijeniti medom. Dobro je znati da med ne mijenja svoja nutritivna svojstva ako ga koristimo na temperaturi do 40 stupnjeva. Može se koristiti za zdravlje cjelokupnog organizma, od kože do unutarnjih organa, toliko je ljekovit da čak pojačava ljekovitost biljke ili bilo kojeg drugog pripravka jer njegovi enzimi potiču ljekovite reakcije na organizam da one uđu u stanice organizma.”

Osim što su se mogli upoznati s ljekovitim svojstvima meda, okupljeni su mogli i degustirati razne zdrave medne pripravke:

“Uz pripravke koji smo nutritivno analizirali također smo ih i predočili okupljenima tako da ih mogu i degustirati. Osim tradicionalnih napitaka od meda i medenjaka, predstavili smo i recept za najstariji slatkiš – Pasteli, star čak 6000 godina, a za koji su potrebni samo med i sezam.”

Inače, Petrinjski zeleni utorak dio je projekta Petrinjski tanjur zdravlja, a Centar Humanika provodi ga u suradnji sa Zelenom kućom kojom upravljaju Poslovne zone Petrinja.

Recept za pasteli energetske kuglice:

  • 300 g tahinija
  • 300 g meda
  • sezam

Tahini pastu možete napraviti sami i to na jednostavan način; na pek papir u tankom sloju sipajte sezam pa ga pecite u pećnici otprilike 5 minuta na 170 C. Sezam potom ohladite, sameljite u blenderu uz dodatak sezamovog ulja (možete koristiti i drugo ulje). U smjesu potom dodajte med i kada se zgusnula oblikujte kuglice.

Ove kuglice spominju se i u Homerovoj Ilijadi u kojoj stoji kako su ih konzumirali ratnici prije odlaska u važne bitke kako bi im dale snagu. Kako je riječ o energetskoj ‘bombi’ dovoljne su svega dvije kuglice na dan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here