NA TUROPOLJSKOM GRUNTU Župan posjetio prvu pratilju Najuzornije hrvatske seoske žene

Snježanu Dianežević iz Kurilovca, prvu pratilju najuzornije hrvatske seoske žene za 2019., posjetio je na njezinu „Turopoljskom gruntu“, župan Stjepan Kožić.

749

Kurilovčanka Snježana Dianežević proglašena je prvom pratiljom najuzornije hrvatske seoske žene, tom prigodom danas joj je na njezin “Turopoljski grunt” došao čestitati i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Snježana ima 56 godina, majka je dvoje djece i vlasnica je OPG-a koji se  bavi promocijom starih svatovskih zaprega i običaja. Njeno gospodarstvo je poznato i po nagradi za najljepše uređenu okućnicu.

„Vrlo rado oblačim narodne nošnje, imam ih desetak, volim zapjevati, zajuškati, uživam u svemu tome…“, govori Snježana.

Snježana nam je ispričala što joj znači laskava titula prve pratilje najuzornije hrvatske seoske žene te kako se pripremala za izbor:

-Ova titula je kruna mog dugogodišnjeg rada i, mogu reći, postojanja. Gledala sam što bolje sažeti sav rad u jedan dan i prezentirati na najbolji mogući način turopoljsku kuhinju, naše konje i imanje.

Sve je započelo hrvatskim posavcima, a njeno imanje danas ih broji 14:

-Kada smo kupili konje autohtone pasmine hrvatskog posavca otvorili smo svoj OPG i počeli se aktivno baviti njima. S konjima smo bili na raznim događanjima po cijeloj Hrvatskoj i svugdje smo imali zapažene rezultate. U Vinkovcima sam, primjerice, bila jedini ženski kočijaš, a u Kloštru Ivaniću smo primili nagradu za najbolje uređenu svatovsku zapregu.

I nisu samo konji ti koji zaokupljaju pažnju posjetioca, već i mnogobrojni komadi turopoljske tradicije, poput tradicionalno uređene sobe, narodnih nošnji i zaprežnih kola, a svakim korakom po imanju kročite dublje u povijesnu baštinu turopoljskoga kraja.

Uz sve, Snježana se bavi humanitarnim radom u Udruzi žena Buševec, predsjednica je Etno udruge Kurilovec te članica KUD-a Nova Zora iz Donje Lomnice. Voli pripremati tradicionalna jela i kolače, a u slobodno vrijeme izrađuje nakit i tradicionalnu turopoljsku kapicu poculicu.

Iako puno radi, vedra Snježana pronađe vremena i za obitelj, a posao odrađuje s puno ljubavi pa je sve brže i lakše.

Snježani je na osvojenoj tituli čestitao i župan Kožić

Čestitke na osvojenoj tituli Snježani je uputio i župan Kožić rekavši kako upravo ta titula svjedoči koliko Snježana i njezina obitelj drže do turopoljskih običaja i tradicije.

Županija zato niz godina kroz proračun podržava projekte kojim se čuva tradicija na ruralnim prostorima.

-Sredstva za razvoj sela predvidjeli smo i za iduću godinu. Vjerujem da ćemo uz pomoć gradova, općina i države u cjelini očuvati hrvatsko selo i zadržati ljude na ruralnim prostorima, rekao je župan dodavši kako su u tijeku i natječaji namijenjeni poljoprivrednicima te ih pozvao da se jave.

Uz župana prvoj pratilji najuzornije hrvatske seoske žene čestitali su i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić te ravnateljica TZ Zagrebačke županije Ivana Alilović, a u domaćim narescima od autohtone turopoljske svinje, žgancima, štruklama i gibanici uživali su i brojni drugi uzvanici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here