VIDEO – NAJBOLJIM ŽUPANIJSKIM VINARIMA DODIJELJENA PRIZNANJA

543

Najboljim županijskim vinarima na ovogodišnjem 14. ocjenjivanju vina Zagrebačke županije dodijeljena su zaslužena priznanja za kakvoću vina. Svečanost dodjele zlatnih priznanja, u sklopu manifestacije „Dani otvorenih butelja“, upriličena je na Trgu Katarine Zrinske u Zagrebu.

S osvojenim 91 bodom šampionom 14. Izložbe vina Zagrebačke županije proglašen je traminac OPG-a Đurinski iz Hruševca Kupljenskog.

Šampionski traminac, izborne berbe prosušenih bobica iz berbe 2015. sa Zaprešićkih vinogorja, ocjenjivačku komisiju osvojio je aromom kojom dominiraju cvijeće, medne i marcipanske note te bogate note zdrave plemenite plijesni. Kako izgleda uzgoj traminca vrhunske kakvoće ispričao nam je Stjepan Đurinski…

OPG Đurinski s proizvodnjom vina skromno je započeo 2003. godine, a sada, 14 godina kasnije, obitelj Đurinski obrađuje dva hektara vinograda u kojem su najzastupljenije sorte graševine i traminca od kojih se proizvode kvalitetna i vrhunska vina, a posebna se pažnja posvećuje proizvodnji predikatnih vina u kategoriji izbornih i ledenih berbi.

Predikatna vina dobivena su od sasvim zrelog, manjim ili većim dijelom prosušenoga grožđa, branog nakon uobičajenog roka berbe. Grožđe za predikatna vina mora biti prosušeno na trsu. Đurinski nam je ispričao i što ga je nagnalo na proizvodnju predikatnih vina..

Ujedno je ovo vino bilo i najbolje ocjenjeno u kategoriji bijelih mirnih vina s ostatkom sladora.

U kategoriji bijelih mirnih suhih vina šampionsko priznanje pripalo je OPG-u Puhelek Purek iz Gornjeg Psarjeva za sauvignon, berba 2016.

Rekla nam je Ivana Puhelek iz Vinarije Puhelek Purek utemeljene u srcu Prigorja, smještene na 300 m nadmorske visine nadomak središtu Svetog Ivana Zeline. U proizvodnju grožda i vina uključena je cijela obitelj koja njeguju tradiciju uzgoja autohtonih sorata kombinirajući stoljetno iskustvo vinarenja sa inovativnim pristupima i idejama vinskih kraljica.

U kategoriji ružičastih i crnih mirnih vina šampionsko priznanje primalo je Vinariji Voštinić Klasnić iz Graberja Ivanićkog (Ivanić-Grad) za mješavinu crnih sorata, berba 2016. Šampion u kategoriji specijalnih vina je bermet OPG-a Mate Vrbanića iz Kloštra Ivanića, dok je OPG Josipa Rajakovića iz Krašića šampionska priznanja primio za traminac, izbornu berbu prosušenih bobica, berba 2016., u kategoriji vina iz posljednje berbe, i pjenušac Grüwald Princ, berba 2015., u kategoriji pjenušavih vina. OPG Josipa Rajakovića osvojio je i najviše zlatnih priznanja – ukupno osam.

Zajedno s vinskom kraljicom Lucijom Šember, priznanja ‘zlatnim’ vinarima, uručio je zamjenik župana Hrvoje Frankić.

Rekao je Frankić, podsjetivši vinare da je u tijeku natječaj kojim Županija podupire njihov rad te ih pozvao da se na njega jave.

Završnica ovogodišnjega ocjenjivanja održana je 11. svibnja u Svetom Ivanu Zelini, na gospodarstvu obitelji Branka Čegeca. Dvije komisije, sastavljene od po pet certificiranih ocjenjivača, ocijenile su 122 vina. Dodijeljene su dvije velike zlatne diplome, 52 zlatne, 56 srebrnih i 9 brončanih diploma. Također, sukladno Pravilniku o ocjenjivanju vina, najbolja vina sorte chardonnay i rajnski rizling birali su novinari koji prate eno-gastronomiju. Najbolje ocjenjeni chardonnay (berba 2015.) proizvelo je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Jarec Kure iz Biškupca Zelinskog (Sveti Ivan Zelina), a najbolje ocjenjeni rajnski rizling (berba 2016.) OPG Branka Crnića iz Celina Goričkih (Zaprešić).

SHARE

Studentica Mateja Feljan rođena je 28. rujna 1991. godine i znatiželjna od djetinjstva s pisanjem prvih priča počela je još u osnovnoj školi. Pohađala je novinarsku grupu u kojoj se zaljubila u novinarstvo i na to gleda kao na preteču ‘pravom’ novinarskom poslu koji sada radi..

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here