VIDEO – Napokon asfalt na jednoj od posljednjih makadamskih državnih cesta

2010

Na državnoj cesti D36 na području Općine Lekenik počinju radovi na asfaltiranju makadamskog dijela ceste od Vratečkog do Orlekovića. Riječ je o jednoj od posljednjih makadamskih državnih cesta koja će uskoro biti modernizirana i asfaltirana u ukupnoj duljini od gotovo 1800 metara. Početak radova je najavio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je izrazio zadovoljstvo što može sa sigurnošću reći kako napokon kreće obnova jednog dijela ove značajne prometnice.

„Od Starog Vratečka do Orelekovića, u dužini od 1785 metara je cesta koja će biti modernizirana i proširena,a  time dobivena jedna kvalitetna dionica gdje će biti omogućene brzine do šezdeset kilometara. Sada imamo makadam i nažalost ova državna cesta još uvijek nije asfaltirana. Svakako moram zahvaliti Vladi RH koja je na sjednici održanoj u Sisku ove godine donijela zaključaj da se krene u modernizaciju ove dionice.  Preostat će još gotovo 4200 metara neasfaltirano, ali bar ćemo povezati ovaj dio do Orlekovića, a time i do Brkiševine i Šišinca“, rekao je župan.

„Vrijednost ovih radova je blizu četiri i pol milijuna kuna bez PDV-a, dakle uz nadzor i sve ostalo, ova je investicija vrijedna gotovo šest milijuna kuna. Riječ je o velikim sredstvima, ali dobit ćemo jednu kvalitetnu cestu s dva kolinička traka, širine tri metra s bankina i odvodnim jarcima te prometnom signalizacijom koja je ovdje sada jako loša. Rok za završetak radova je 90 dana, dakle tri mjeseca. Zajednica izvođača Elektrocentar Petek i Ceste Sisak su bili najpovoljniji ponuditelji i vjerujem da će on, kao kvalitetni izvoditelji, ovu dionicu možda i dovršiti do kraja godine ukoliko to vrijeme bude dozvoljavalo“, naglasio je Žinić rekavši kako im je u interesu nastaviti modernizaciju i ostatka prometnice te asfaltirati i preostalih nešto više od četiri kilometra ceste koja je važna za stanovništvo, ali i za gospodarski i turistički razvoj ovog kraja.

„U tijeku je projektiranje te dionice i ishođenje potrebne dokumentacija za projektiranje. Ukoliko dokumentaciju dobijemo u nekakvom razumnom roku, pretpostavljamo kroz idućih godinu do godinu i pol dana da ćemo nastaviti s radovima i preostali četiri kilometra i da će mi i ta četiri kilometra staviti pod asfalt“ najavio je ovom prigodom Ivan Kuliš, voditelj Tehničke ispostave Sisak Hrvatskih cesta.

Da je riječ o iznimno značajnoj prometnici potvrdio je i načelnik općine Lekenik Ivica Perović.

„Ova državna cesta pridonijet će i turističkom razvoju ovog, pokupljanskog,  dijela Općine Lekenik, isto tako gospodarskog, ali i demografskog razvoja da nam ljudi ne iseljavaju sa ovog područja, već da ostaju ovdje, da im stvorimo uvjete da mogu živjeti i stvarati novo stvorene vrijednosti, što se tiče i turizma i poljoprivrede i svih onih kapaciteta na ovom dijelu Općine Lekenik“, kazao je Perović i zahvalio se Vladi RH, Hrvatskim cestama, županu Žiniću i svima ostalima koji su pridonijeli da ova dionica napokon krene u modernizaciju na radost mještana ovog dijela Općine Lekenik, ali i svih ostalih kojima će ona u budućnosti koristiti.

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here