U dva tjedna razminiranja u petrinjskoj Kotar šumi, na 1,7 četvornih kilometara pronađeno je i uništeno čak 605 mina, u samo jednom danu njih 500, a pirotehničari procjenjuju kako će se do kraja razminiranja te površine pronaći još 500-tinjak mina.

Kako su izvijestili iz Hrvatskog centra za razminiranje, u tijeku su poslovi razminiranja Kotar šume, šumskog područja između Siska i Petrinje, uz naseljena mjesta  i državnu cestu, inače najsmrtonosnijeg minskog polja u Hrvatskoj u kojem je zabilježeno čak 35 minskih incidenata s 14 smrtno stradalih i 18 teško ozlijeđenih osoba.

Više je o projektu razminiranja u Kotar šumi rekao nadzornik za kontrolu kvalitete iz Hrvatskog centra za razminiranje Tomislav Rovišćanec.

„Radi se o projektu koji se radi već 30-ak radnih dana, na 1,7 milijuna četvornih metara. Do sad je pronađeno oko 1300 protupješačkih mina raznih vrsta i manji dio protuoklopnih mina. Brojka je to samo u ovom projektu razminiranja, prijašnjim projektima ta je brojka daleko veća. Do kraja obavljanja radova očekuje se, po našoj procjeni, da ćemo pronaći približno isto toliko mina kao i u dosadašnjem tijeku ovog projekta“, kazao je Rovišćanec.

VEZANE VIJESTI
Sjećanje na hrvatske branitelje poginule na području Kotar šume

Predrag Kušić, voditelj radilišta tvrtke Tornado, nositelja projekta potvrdio je kako se radi o vrlo zahtjevnom terenu za razminiranje.

„Koristili smo ručnu i strojnu metodu. U početku se radilo u dvije smjene, a potom smo prešli u jednu smjenu jer više nije bilo potrebe raditi u dvije, strojevi više nisu radili, već se radilo samo ručno. Radi se o vrlo zahtjevnom terenu zbog velike količine minsko eksplozivnih sredstava. Na pojedinim dijelovima ima i močvarnog terena pa je projekt dosta zahtjeva. Sveukupno je na terenu bilo 25 tvrtki. Neke su već završile s poslovima, radi još 10-ak tvrtki do kraja, a ako sve bude po planu krajem idućeg tjedna bi trebali završiti s poslom“, rekao je Kušić.

VEZANE VIJESTI
Kreće razminiranje u Sisačko-moslovačkoj županiji

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan je na mjestu uništavanja podsjetio na trenutno stanje minski sumnjivog prostora u RH.

„Danas smo na 378,6 četvornih kilometara minsko-sumnjivog prostora. Ukoliko se nastavi ovaj opseg financiranja, koji dolazi iz Europske unije, možemo sa sigurnošću reći da će Hrvatska do 2026. biti razminirana. Iza nas je jedan projekt koji je jako zahtjevan, Kotar šuma, zvana “šuma smrti”, gdje je stradalo najviše i stanovnika i pirotehničara na ovako malom području. Nadamo se da ćemo taj posao razminiranja Kotar šume privesti kraju gdje smo pronašli ogromnu količinu mina. Tu nije bilo apsolutno nikakvih incidenata niti stradavanja i nadamo se da će tako biti do kraja“, istaknuo je Modrušan.

VEZANE VIJESTI
Realizacija projekta razminiranje Kotar šume

Dodajmo kako je projekt u potpunosti financiran sredstvima švicarske darovnice u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Ukupni proračun projekta je 3,5 milijuna švicarskih franaka pri čemu je nacionalno sufinanciranje u vrijednosti 533 tisuće švicarskih franaka. Vrijednost komponente razminiranja je 2,8 milijuna švicarskih franaka od čega 2,4 milijuna donira Švicarska dok Republika Hrvatska sufinancira ostatak iznosa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here