U Novskoj je 3. travnja održana osma u nizu manifestacija „Naše domaće, sada i ubuduće“ koja informira poljoprivrednike kako do EU novca za ruralni razvoj: za opremanje farmi, izgradnju pogona, osiguranje usjeva, ali i za zelenu poljoprivredu, čije prakse poljoprivrednicima donose dodatni izvor zarade. Radionice su održali predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a održan je i radni ručak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem.

„Ja mislim da hrvatska poljoprivreda ima svijetlu budućnost i, ono što je zapravo cilj Ministarstva poljoprivrede, da se poljoprivredom ne bavimo, da nam je nužno zlo, nego da to radimo zato što vidimo svoju budućnosti na hrvatskoj zemlji. Svi zakoni koje smo donijeli, Zakon o poljoprivrednom zemljištu, o OPG-u, o nepoštenim trgovačkim praksama, Program ruralnog razvoja, idu u smjeru jačanja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva. Meni je cilj doći i nagodinu u Novsku, Sisak, Petrinju  i vidjeti nove OPG-ove i mlade koji žive od rada na poljoprivrednom zemljištu“, kazao je Tolušić te dodao kako poljoprivrednicima na raspolaganju stoje brojna sredstva iz EU fondova.

 

„Oko 2,4 milijarde eura stoje na raspolaganju našim poljoprivrednicima iz Programa ruralnog razvoja. Neka su sredstva direktno za poljoprivrednike, za izgradnju novih farmi, trajnih nasada, plastenika, staklenika, za mehanizaciju, a neka su indirektno za naše stanovnike, za vrtiće, ceste, vodovod, kanalizaciju, tj. za razvoj ruralnih područja. Više od pola tog iznosa smo već raspisali natječaja, ugovorili smo 1/3 raspisanog, ove godine imamo preko 500 milijuna eura novih natječaja, tako i u 2019-toj i ja očekujem da smo s 2020-tom potrošili sav novac koji nam je na raspolaganju“, rekao je ministar koji se, na upit novinara, osvrnuo i na moguće odštete poljoprivrednicima čiji su usjevi stradali za nedavnih poplava ili su još uvijek pod vodom.

VEZANE VIJESTI
NOVSKA Ugovori o radu - 7 novozaposlenih kroz program Mjera javnih radova

„Zasigurno da u nekim ekstremnim uvjetima može pomoći i Ministarstvo poljoprivrede i pomoći će. Već neko vrijeme govorimo kako imamo mjere za osiguranje usjeva. Ministarstvo financira 70% iznosa police. Znači, ako je polica 10 tisuća kuna mi dajemo sedam, poljoprivrednik tri i s time je 100% siguran. Štete se broje u milijardama, ovisno od godine do godine. Država to sama ne može pokriti. Zato postoje osiguranja i apeliram na poljoprivrednike – Osigurajte se, a države je tu da stane sa 70% police iza vas!“, poručio je Tolušić.

Na manifestaciji u Novskoj nazočio je i sisačko – moslavački župan Ivo Žinić koji je izrazio zadovoljstvo što je županijski projekt Kupujmo lokalno prepoznat, a pohvalio ga je i sam ministar Tolušić. Žinić je pritom naglasio kako u sklopu projekta, kroz trgovine Pun ceker, nude gotovo 700 proizvoda s više od 150 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja županije.

VEZANE VIJESTI
FOTO/VIDEO Ranjena golubica u spomen na žrtve Male Soline

„To je jedan dobar primjer. U početku smo odmah shvatili u čemu je problem. Mi imamo kvalitetnih poljoprivrednih proizvođača u našoj županiji, međutim plasman proizvoda i njihovi proizvodi nisu bili konkurentni na domaćem tržištu i izvan toga. Nažalost, uvozni proizvodi su bili često puta puno jeftiniji, međutim kvaliteta je upitna. Ovi proizvodi koji se proizvode na našim OPG-ima su daleko kvalitetniji i pronašli smo jedan model kako bi pomogli poljoprivrednim proizvođačima da plasiraju te svoje proizvode. Uspjeli smo u tome i želimo taj lanac trgovina proširiti i izvan granica naše županije, to je sljedeći korak i svakako se uključiti u daljnju proizvodnju i stvaranje kvalitetnih uvjeta za naše poljoprivredne proizvođače, a to su dakle izgradnja skladišta, hladnjača, pakirnica, sortirnica i prerađivačkih kapaciteta. Nadamo se da ćemo u narednih nekoliko godina uspjeti to i ostvariti“, kazao je Žinić dodavši kako je cilj plasman domaćih proizvoda lokalnih proizvođača, koji su iznimno cijenjeni,  osigurati i izvan županije, naročito na područje Dalmacije, ali i u institucije poput vrtića, škola i bolnica.

VEZANE VIJESTI
KUTINA Izdavali fiktivne račune na benzinskoj!

Da poljoprivrednici, uz pomoć lokalnih vlasti, Županije i države, ali i EU fondova mogu unaprijediti svoju proizvodnju, bolje konkurirati na tržištu i lakše plasirati proizvode uvjeren je i glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević koji je nazočio manifestaciji u Novskoj.

„Mi na području grada Gline imamo dosta naših proizvođača koji proizvode domaće proizvode, od voća i povrća, preko mesa i mesnih proizvoda… Teško se probiti na tržište, ali uz potporu Ministarstva poljoprivrede i uz potporu Europskih fondova možemo te naše proizvođače usmjeriti da na neki način i oni dobiju mjesto na tržištu. Imamo i dobrih primjera u Glini gdje dosta naših proizvođače svoje proizvode plasiraju na kućnom pragu ili primjerice proizvođači kupinovog vina koji svoje proizvode u 90% slučajeva plasiraju na jadransku obalu gdje je tržište veliko. No moraju se i sami proizvođači na neki način informirati i organizirati. Uz pomoć Grada i države vjerujem kako u narednom razdoblju možemo postići dobre rezultate“, ustvrdio je Kostanjević.

Dodajmo kako su, nakon radionica, na radnom ručku s ministrom poljoprivrede  predstavljeni proizvodi s oznakama Hrvatske poljoprivredne agencije: meso, mlijeko i jaja s hrvatskih farmi, med s hrvatskih pčelinjaka te brašno i kruh s hrvatskih polja, kao i hrvatski autohtoni proizvodi zaštićeni oznakom izvornosti EU.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here