Izostanak video prijenosa odgodio sjednicu petrinjskog Gradskog vijeća

403

11. sjednica Gradskog vijeća Grada Petrinje odgođena je budući da nije bio osiguran video prijenos. Sljedeća je sjednica zakazana za utorak, 5. lipnja, a predsjednica Gradskog vijeća Magdalena Komes je poručila da će, ukoliko ne bude osiguran video prijenos uživo, i nju odgoditi. Sve je pravdala time da su za tu namjenu u proračunu osigurana sredstva te da uskraćivanjem prijenosa gradonačelnik građanima uskraćuje pravo na pristup informacijama.

„Danas je trebala biti održana 11. sjednica Gradskog vijeća Grada Petrinje. Međutim, gradonačelnik opetovano, odnosno izvršna vlast nije osigurala prijenos sjednice i na taj način zapravo uskraćuje građanima grada Petrinje pravo pristup informacijama, a osim toga pokazuje da ne poštuje Gradsko vijeće jer je na jednoj od prethodnih sjednica donesena upravo ta odluka, da građani imaju pravo na pristup informacijama i da se svaka sljedeća sjednica mora uživo prenositi“, rekla je Komes te napomenula kako je bilo nekoliko tema o kojima su htjeli raspravljati na ovoj sjednici, a kao jednu od njih, predsjednik petrinjskog HDZ-a i gradski vijećnik Mihael Jurić je izdvojio informaciju o izgradnji reciklažnog dvorišta u Koloniji.

VEZANE VIJESTI
VIDEO - Od ove godine Tominje u Petrinji traje tri dana!

„Moram izvijestiti da smo napravili određene izvide u institucijama, u Fondu za zaštitu okoliša i raspitali se i uvidjeli, s pravne strane, da Gradsko vijeće nema nikakvu nadležnost, odnosno ingerenciju nad projektom izgradnje reciklažnog dvorišta u petrinjskom naselju Kolonija i da su sve odluke o tome u direktnoj nadležnosti gradonačelnika pa će tako i svi postupci vezani za gradnju reciklažnog dvorišta biti na samoj adresi gradonačelnika Darinka Dumbovića“, ustvrdio je Jurić.

Na situaciju se osvrnuo i prozvani gradonačelnik Darinko Dumbović koji je kako je neugodno iznenađen prekidom sjednice Gradskog vijeća.

„Nisam očekivao da će sjednica biti prekinuta na način da neće biti obrazloženja i da kao gradonačelnik neću imati priliku objasniti zašto je došlo do ovoga. Moram otvoreno reći i objasniti, prije svega gradskim vijećnicima, ali i cijeloj javnosti da postoje određena sredstva koja su osigurana u proračunu za ured gradonačelnika, Gradsko vijeće i svi oni koji rade u gradu, imamo određene pozicije u tom proračunu i kada pogledamo posljednji mjesec i sve aktivnosti koje smo imali i koliko su one koštale, jednostavno nema šanse da 30-tog u mjesecu možemo ići s bilo kakvim većim aktivnostima“, rekao je Dumbović pravdajući na taj način izostanak prijenosa nedostatkom sredstava, tj. da je novac predviđen na tim pozicijama za ovaj mjesec je potrošen.

VEZANE VIJESTI
Čestitka gradonačelnika Dumbovića povodom Kurban Bajrama

Dumbović je dodao kako stoga treba razmišljati o rebalansu proračuna i preraspodjeli sredstava. Osvrnuo se i na situaciju s reciklažnim dvorištem čija bi odgoda gradnje ili promjena lokacije mogla imati ozbiljne posljedice.

„Reciklažno dvorište je tema broj jedan u gradu Petrinju. Što reći na to? Je li to prihvatljivo, da imamo pojedine točke, stavke za medije i sve ostale, ako će nas problem koštati, ako idemo u spor, jako puno novca. To su milijunski iznosi, to građani moraju znati. Znam što Fond misli o tome i dao je do znanja da je Gradsko vijeće svojom odlukom u ovih mjesec dana gradskom proračunu nanijelo veliku štetu. Ta šteta ima uzročno – posljedičnu vezu s proračunom i zato moramo imati rebalans.  Ako je šteta zbog reciklažnog dvorišta 100 tisuća kuna, kazna 300 tisuća i sve ono što je već dogovoreno i što je naručeno, a to je oko 700 tisuća kuna opreme… Ako od toga odustajemo, odgovoran je gradonačelnik. Sve je odgovoran gradonačelnik! I ja bi trebao potpisati da nema reciklažnog dvorišta, a tko će potpisati da treba novi novac za ono što nećemo imati, za ono zbog čega ćemo imati štetu“, zapitao je gradonačelnik.

VEZANE VIJESTI
Petrinjski Reformisti o brojnim nedoumicama vezanim uz smještaj migranata u Maloj Gorici

Dumbović je podsjetio na dugove koje je kao gradonačelnik naslijedio, tj. zatekao dolaskom na dužnost. Ponovio je još jednom kako će tražiti novi rebalans.

„Nitko, niti jedno Gradsko vijeće nema te ovlasti da prekine sjednicu zato što jedan medij nije došao. To je presudan,toga nema nigdje u svijetu da jedan predsjednik ili predsjednica ili bilo tko drugi prekine sjednicu bez obrazloženja i samo zato što nema jednog medija za kojeg oni misle da bi trebao biti. Taj dio gradonačelnika nikad nitko ne može natjerati. Postavljam pitanje, misli li ona da će, zato što je odgodila sjednicu, ponovno biti Gradsko vijeće s tim medijem? Ja mogu sad reći da neće. Što će onda? Hoće tražiti novih sedam dana? Ajde, da vidimo i to!“ zaključio je Dumbović.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here