Nevrijeme u Dalmaciji izazvalo meteorološki tsunami

346

Snažno nevrijeme pogodilo je sinoć Dalmaciju. Vjetar, kiša i grmljavila pogodili su i otok Vis. Na društvenim mrežama kruže snimke munje koja pogađa katamaran u uvali Vis.

Najave za pogoršanje vremena stigle su početkom tjedna, a sinoć je sustav Blitzortung je u srednjem Jadranu u 120 minuta detektirao više od 25 tisuća udara munja.

Takvo pogoršanje nitko nije očekivao. Na nekim lokacijama na obali i otocima nevrijeme je donijelo i pojavu koja se popularno naziva meteorološki tsunami. To su nagle oscilacije razine mora uslijed promjena u tlaku zraka.

Najizraženije se ta promjena primjeti na jugu Dalmacije, odnosno u Malostonskom zaljevu gdje je razina mora oscilirala u samo deset minuta blizu dva metra, piše Dalmacija danas. Uslijed izražene oseke brojne brodice ostale su na suhome.

Voliš kuhati?
VEZANE VIJESTI
Župa Bučica sanira štetu nakon nevremena

Ovo pogoršanje vremena donijelo je i zahlađenje koje se kreće prema jugu. Prvi put ovog mjeseca temperature su pale ispod 20°C, dok je na otocima i krajnjem jugu i dalje ostalo vrlo toplo sa temperaturama do 28°C. U posljednja 24 sata na obali i otocima palo je 5-15 litara kiše, dok je u Zagori lokalno bilo i do 50 litara oborine.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here