“Noćno” mlijeko za bolji san

224

Kravlje mlijeko dobiveno iz mužnje noću sadrži puno veće količine triptofana i melatonina, sastojaka koji smanjuju napetost i pomažu da se lakše utone u san, nego “obično, dnevno” mlijeko, utvrdili su znanstvenici istraživačkog Instituta za neuroznanost Uimyung u Južnoj Koreji.

Triptofan je esencijalna aminokiselina koju nalazimo u namirnicama, a u metabolizmu služi kao prekursor serotonina, melatonina i nikotinske kiseline te poboljšava spavanje i raspoloženje, a melatonin je hormon koji, među ostalim, regulira biološki sat na način da noću navodi na pospanost.
“Konzumiranje mlijeka prije spavanja preporučuje se odavno”, podsjećaju južnokorejski znanstvenici. “Smirujuć učinak ovog napitka može biti psihološki, poput primjerice sjećanja na majku koja djetetu daje čašu mlijeka prije spavanja, no činjenica je da je mlijeko bogato sastojcima koji potiču san”, objasnili su.
Da bi dokazali svoje pretpostavke pokuse su proveli na laboratorijskim miševima. Jednoj je grupi injektiran diazepam, lijek protiv tjeskobe, druga je grupa dobila običnu vodu, treća mlijeko iz dnevne mužnje, a četvrta mlijeko iz noćne mužnje, nakon čega su životinje podvrgnute nizu fizičkih testova.
Rezultati su pokazali da su miševi koji su primili diazepam najmanje aktivni, oni koji su konzumirali vodu bili su uobičajeno aktivni, a u usporedbi s grupom koja je dobila “dnevno mlijeko”, grupa miševa koja je pila mlijeko iz noćne mužnje dvostruko se češće spoticala pri obavljaju zadaća i, tvrde znanstvenici, bila puno pospanija.
Nakon obavljenih zadaća, životinje koje su dobile “noćno mlijeko” zapale su puno brže i spavale dulje od onih koje su dobile “dnevno mlijeko”. Znanstvenici tvrde da je učinak konzumiranja mlijeka iz noćne mužnje bio vrlo sličan sedacijskom efektu diazepama.
Elektroencefalogram (EEG) je kasnije pokazao da konzumiranje noćnog mlijeka nije djelovalo na moždanu aktivnost mozga, za razliku od diazepama koji je, uslijed sedativno-hiptnotičkih svojstava inducirao abnormalnu moždanu aktivnost.
Učinak noćnog mlijeka još nije testiran na ljudima, no odvojeno istraživanje provedeno prije nekoliko godina tijekom kojega su stariji pacijenti prije spavanja konzumirali čašu mlijeka, rezultiralo je poboljšanom kvalitetom njihova sna.
Južnokorejski autori studije zaključili su da konzumacija “noćnog mlijeka” rezultira umirujuće, poput anksiolitika te da potiče na san, što je obećavajuća alternativa za liječenje anksioznih poremećaja psihofarmacima. Rezultate istraživanja objavili su u časopisu Journal of Medicinal Food.
Neki su stručnjaci skeptični prema teoriji o noćnom mlijeku. Iako priznaje da je studija provedena na “vrlo odgovoran način”, neurolog s američkog Sveučilišta Columbia Carl Bazil za Guardian je rekao kako vjeruje da bi konzumiranje “noćnog mlijeka” kod ljudi moglo imati samo placebo učinak, ali je dodao da je “i to puno bolje od uzimanja Sanvala (lijeka za spavanje)”.
Svi su složni u jednome – da je potrebno provesti dodatne pokuse – ovaj put na ljudima.
Izvor: Hina
Foto: FaH

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here