Novosti kod kupnje POS-ovih stanova, evo što Vlada predlaže

153

U novoj, konačnoj verziji prijedloga o društveno poticajnoj stanogradnji (POS) koju je Vlada uputila u Sabor predloženo je smanjenje kamatne stope na javna sredstva te zabranu najma ili prodaje POS-ovih stanova u desetogodišnjem razdoblju.

Te izmijene ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar nazvao je konkretnom demografskom mjerom s ciljem da se mladima osigura stanovanje i ostanak u Hrvatskoj.

Predlaže se smanjenje kamatne stope na javna sredstva u otplati s tri na dva posto godišnje.

Navode da je cilj predloženih izmjena je, osim izgradnje omogućiti i kupnju stanova za državne i javne službenike i namještenike deficitarnih zanimanja te spriječiti zloupotrebe javnih sredstava u korištenju stanova.

VEZANE VIJESTI
VIDEO - Štromar u Petrinji i Kostajnici obećao pomoć s klizištima i smještaj stradalnicima

Podsjetimo, u odnosu na prijedlog zakona u prvom saborskom čitanju dodane su odredbe koje se odnose na sprječavanje zloupotrebe javnih sredstava u korištenju stanova uvođenjem zabrane davanja u najam ili prodaju stanova kupljenih prije 10 godina od dana stupanja na snagu Zakona o POS-u, što se definira upisom u zemljišne knjige.

Za koju su namjenu građani koristili stanove definirat će se kupoprodajnim ugovorom i za koju država izdvaja javna sredstva.

Promjena se odnosi i na mogućnost da Ministarstvo hrvatskih branitelja i jedinice lokalne samouprave kupe neprodane stanove za stambeno zbrinjavanje stradalnika iz Domovinskog rata, koje se provodi na temelju Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

VEZANE VIJESTI
Divjak: "Duh promjene moramo prenijeti i u sve ostale škole u Hrvatskoj!"

Štromar je izvijestio da je do sada odobreno 5.300 subvencioniranih kredita i izgrađeno 8.276 POS-ovih stanova, odnosno da je riječ o više od 13.500 domova. Do kraja 2020. oko 20.000 obitelji imat će svoj dom, zaključio je ministar.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here