NUKLEARNI OTPAD Građani na ulicama Dvora, alternativne lokacije nema!

"Ne damo našu zemlju, naše bogatstvo, našu budućnost", "za zrak, a ne zračenje", samo je dio poruka ispisanih na transparentima prosvjednika okupljenih u građansku inicijativu "Zelena Banovina" koji su još jednom, ispred zgrade Općine Dvor, podigli glas protiv odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, odnosno u Čerkezovcu.

3594

Mnoštvo građana još je jednom s transparenima u rukama izašlo na ulice kako bi poručili “ne” odlagalištu nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

Građanska inicijativa „Zelena Banovina“ organizirala je još jedan u nizu prosvjeda ispred zgrade Općine Dvor kako bi se ponovno suprotstavili odlaganju nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, odnosno u Čerkezovcu.

“Županov stav prema problemu RAO i nuklearnog otpada pokazuje da on nema snage suprostaviti se rješenju kojeg nudi ministar Ćorić i HDZ-ova Vlada, za razliku od također HDZ-ovca Penave koji  o problemima grada Vukovara ima svoj stav koji je često u suprotnosti s politikom koju vodi HDZ-ova Vlada. Politika skrivanja iza velike stranke i poltronski stav koji ne ide u prilog građanima Sisačko-moslavačke županije doveli su nas do toga da nas danas ovdje neki “stručnjaci” uvjeravaju kako bi trebali biti sretni što smo baš mi odabrani da nas truju nuklearnim otpadom, a eto nude još i neke novce za razvoj ovog kraja. Nema tih novaca koji mogu nadoknaditi štetu koja će nastati ako jednom zatruju ovo područje! I zato smo danas ponovo u Dvoru!”, poručio je Dumbović.

Prosvjed je organiziran uoči sjednice Općinskog vijeća na kojoj je jedna od točaka Dnevnog reda trebala biti prezentacija Nacionalnog programa te upoznavanje s planiranim aktivnostima uspostave Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpad, kojeg su trebali predstavili predstavnici Fonda za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško. Do prezentacije direktora Fonda Hrvoja Prpića nije došlo jer je Vijeće jednoglasno usvojilo zaključak iz 2015. godine kojim se usprotivljuju izgradnji odlagališta.

Alternativne lokacije zasada nema, prosvjednici su poručili kako radove neće ometati, ali će nastaviti svoju borbu u okvirima koje im zakoni dopuštaju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here