Obilježen Dan ljudskih prava

86

Dan ljudskih prava (10. prosinca), prigodnim programom „Europa i ljudska prava“, obilježila je Koordinacija za ljudska prava Zagrebačke županije.

Program je održan u Šenkovcu, a domaćin je bila Udruga Ivana Perkovca – udruga za očuvanje kajkavske ikavice i promicanje zavičajne kulturne baštine. Marija Ledinski Anić, predsjednica Koordinacije, podsjetila je na Deklaraciju o ljudskim pravima (usvojenu na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda 10. prosinca 1948.) i Ustav RH, čijih se načela, svojim radom i djelovanjem, drži Koordinacija.

„Ovdje smo da educiramo, da pokušamo pomoći tamo gdje je to moguće. Kroz edukacije pokušavamo doprinijeti prevenciji, kako bi kršenja ljudskih prava bilo što manje. Upozoravamo na probleme invalida, hrvatskih branitelja, beskućnika, a posebnu pažnju posvećujemo predstavnicima nacionalnih manjina“, rekla je Ledinski Anić, dodavši da se ni jednoga trenutka ne smije zaboraviti da su ljudska prava svakoga od nas jednako vrijedna.

prava5.jpg__648x432_q85_subsampling-2Uvodno se prisutnima obratio Alen Prelec, načelnik Brdovca, istaknuvši da se ljudska prava prema standardima od prije 50 godina apsolutno poštuju, no da se ona u današnje vrijeme mogu proširiti i na prava djeteta na sretno djetinjstvo, pravo na rad, na dostojanstven život. U ime Županije obilježavanju Dana ljudskih prava prisustvovala je potpredsjednica Skupštine Mirela Katalenac.
„Sama činjenica da već deset godina obilježavamo ovaj dan i da građani znaju da postoji Koordinacija, kojoj se mogu obratiti ukoliko se njihova prava krše, veliki je pomak u poštivanju ljudskih prava“, rekla je potpredsjednica Skupštine.

Program je glazbom popratila Etno skupina „Ezerki“, a kajkavsku ikavicu (nematerijalno kulturno dobro), kroz recitaciju pjesama, prisutnima su približile Nada Lozar Tomašić i Leticija Pavlović.

Studentica Mateja Feljan rođena je 28. rujna 1991. godine i znatiželjna od djetinjstva s pisanjem prvih priča počela je još u osnovnoj školi. Pohađala je novinarsku grupu u kojoj se zaljubila u novinarstvo i na to gleda kao na preteču ‘pravom’ novinarskom poslu koji sada radi..

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here