Povodom Dana općine Pokupsko otkriven spomenik poginulim hrvatskim braniteljima

Obilježen Dan općine Pokupsko

4813

Obilježen je Dan općine Pokupsko. Svečanost je započela procesijom od zgrade općine do crkve, a od crkve je procesija nastavljena do središnjeg dijela obilježavanja dana općine – otkrivanju spomenika “Svim poginulim hrvatskim braniteljima”. Otkrivanju spomenika nazočio je i ministar branitelja Tomo Medved koji je tim putem istaknuo:

“Spomenik ovdje u Pokupskom je podsjetnik, on je i svjetionik, i on je putokaz svima onima koji ponekad i zalutaju. Putokaz posebno mladima kad su u iskušenjima i u neizvjesnosti i kad ne znaju kojim putem krenuti. Moj poziv prema njima je neka dođu ovdje, neka se naklone pred ovim spomenikom svim onim hrabrim hrvatskim braniteljima koji nisu dvojili kada je bilo u pitanju braniti svoju domovinu i upravo je to osnovna poruka – neka bude ohrabrenje, neka bude poticaj za nastavak da puno dobrog u životu svi zajedno učinimo, i da u konačnici budemo ponosni na našu noviju hrvatsku povijesti, da budemo svjesni svih izazova koje nosi sadašnje vrijeme i da imamo vjeru za bolju budućnost, ohrabreni onime što smo zajedno učinili u najtežim danima u Domovinskom ratu.

VEZANE VIJESTI
Uspješnih 10 godina rada Ambulante za branitelje oboljele od PTSP-a i njihove obitelji

Načelnik Božo Škrinjarić prisjetio se žrtava hrvatskih branitelja koje su omogućile slobodu Pokupskog.

“Pokupsko se našlo ranih 1990-ih na prvoj crti bojišnici. Tada je Pokupsko pripadalo Gradu Zagrebu. Kada smo se probudili ujutro, probudile su nas granate koje su padale po selu, kućama, ljudima… Našli smo se zatečeni. Međutim, na tom području već su djelovale mnoge brigade, mnogi bojovnici koji su već tada branili Zagreb i Hrvatsku. Jedan od njih bio je i naš ministar gospodin Medved. Nije bilo kuće koja nije prihvatila borbu s neprijateljem. Jednostavno, trebalo je braniti svoj dom, ono što smo stvarali i što smo stvorili. Uništavalai su ono što nam je najvrijednije i najsvetije. Na kraju krajeva, platili smo slobodu brojnim životima branitelja koji su poginuli ovdje u Pokupskom.”

Škrinjarić je istaknuo prednosti života u Pokupskom i planove kojima želi obogatiti život stanovnika.

VEZANE VIJESTI
FOTO/VIDEO Siščani pustili lanterne za branitelje koji su dali svoj život za njihov grad

“Budući Općina ima relativno mali Proračun, okrenuli smo se fondovima EU. Ostvarili smo neke dobre rezultate kojima se možemo pohvaliti. Prvi smo u Hrvatskoj napravili toplanu na biomasu koristeći sredstva EU, prvi smo osmislili i pokrenuli grijanje vrtića i osnovne škole na obnovljive izvore energije, asfaltirali smo mnoge ceste, gotovo da nema naselja koje nema vodovod… Vodimo brigu o čovjeku, od rođenja djeteta do najstarijih. Nama je cilj da izjednačimo standard našeg stanovništva kao što imaju u nekim gradovima, jer oni to zaslužuju.”

Autor spomenika, kipar i profesor na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti Siniša Reberski otkrio je što spomenik simbolizira:

“Ideja ovog spomenika je sjećanje koje svi mi nosimo u sebi. Shvatio sam da sve te emocije i uspomene u sebi nosi naša zemlja. Ranili su zemlju, ali i ostavili poruku za sve nas. Iz ranjenih, razorenih i razrušenih domova, iz preorane zemlje preko koje su prešle tenkovske gusjenice i razna druga oružja, izrasla je jedna nova zemlja, još ljepša i blistavija, i iz nje raste drvo novog života sazdanog od čistog svjetla.”

VEZANE VIJESTI
Za Dan općine Dubrava otvoren Kulturni centar

Zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak, otkrivanju spomenika nazočio je kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

“Sisačko-moslavačka županija i Općina Pokupsko njeguju prijateljske odnose. Pokupsko se nalazi na tromeđi Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovčke županije i rijeka Kupa povezuje Pokupsko sa Općinom Lekenikom i gradom Siskom. Upravo Kupa može biti osnova za neke buduće zajedničke projekte Općine Pokupsko i Sisačko-moslavačke županije, kao što je to primjerice bio projekt Žitne lađe u kojem smo zajedno sudjelovali Sisačko-moslavačka županija i Općina Pokupsko. Danas je poseban dan za žitelje općine Pokupsko, danas je otvoren spomenik svim poginulim hrvatskim braniteljima i upravo su mnogi hrvatski branitelji za vrijeme Domovinskog rata s glinskog područja branili, stvarali našu domovinu ovdje u Pokupskom. Koristim ovu prigodu i čestitam svim žiteljima Općine Pokupsko Dan općine i blagdan Velike Gospe”.

Nakon otkrivanja spomenika uslijedila je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Pokupsko.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here