Obilježeno 157 godina djelovanja Učiteljskog fakulteta u Petrinji

48

Petrinjski Odsjek Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je prigodnom svečanošću obilježio svoj dan. Petrinja je od 1862. godine grad učitelja i učiteljstva. Danas ukupno broji 545 studenata, a svojim djelovanjem, istaknuo je prodekan učiteljskog fakulteta u Petrinji Marko Badrić žele educirati mlade kako bi poboljšali i grad i županiju. Badrić se osvrnuo na proteklu godinu i planove za ovu:

“Zadovoljni smo onim što smo u protekloj godini ostvarili energetskom obnovom. Zgrada nam je sada nova. Ostvarujemo ogromne uštede. Prošle godine smo imali još jednu važnu stvar, a to je posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Ono što želimo u sljedećem razdoblju je oplemeniti unutarnji prostor, koji izvana izgleda lijepo, a želimo da bude lijep i iznutra. Želimo nove projekte kako bi Petrinja imala priliku da postane prepoznatljiv grad učitelja”.

Svečanosti je nazočio i dekan Učiteljskog fakulteta u Zagrebu Siniša Opić te im čestitao njihov dan i poručio:

VEZANE VIJESTI
Sunja proslavila blagdan svoje nebeske zaštitnice sv. Marije Magdalene

“Ovo malo petoreskno mjesto, najljepša županija u Republici Hrvatskoj, ima blagodati i bogatstvo, a to je naš odsjek Učiteljskog studija Sveučilišta u Zagrebu. Ono što je razvidno, što je točno, što je neupitno jest da Sveučilište u Zagrebu u suradnji s lokalnom samoupravom potiče i promiče razvoj našeg odsjeka Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ove godine slavimo stogodišnjicu, jedno od najstarijih sveučilišta u Hrvatskoj osnovano 1969. godine. To je mjerilo jamstva kvalitete, ali i obveza za nove generacije”.

Učiteljski fakultet ostavio je trag u povijesti, nadam se da će tako biti i u budućnosti, kazao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić na obilježavanju dana Učiteljskog fakulteta u Petrinji. Jedna je to važnijih visokoškolskih ustanova u ovom kraju, a njeno djelovanje traje 157 godina, a u tom periodu, kazao je Žinić, Učiteljski fakultet je pokazao:

VEZANE VIJESTI
Una u Hrvatskoj Kostajnici prijeti poplavom, Djed odronima

“…da okuplja i vrhunske nastavnike i profesore, ali i broj studenata koji je prisutan je vrlo bitan. Oni odgajaju buduće naraštaje naše djece, od onog predškolskog odgoja, pa kroz osnovne škole. Tu se odgaja kadar koji će značiti puno za budućnost. Želim da ovih 450 studenata koji sada pohađaju fakultet da još se poveća, a zajedno sa zagrebačkim sveučilištem i učiteljskim fakultetom radimo na jednom važnom projektu koji će pomoći da ovaj fakultet opstane, a to je studentski dom ovdje u Petrinji. U fazi je projektiranja i vjerujem da će tada imati mnogi studenti imati mnogo bolje uvjete za školovanje ovdje”.

Zamjenica petrinjskog gradonačelnika Viktorija Kaleb ovo je obilježavanje iskoristila kako bi educirala okupljene o važnosti datuma 30. svibnja kada se sjećamo i dana državnosti:

“Ne mogu se ovom prilikom ne sjetiti trenutka kad je pokojni predsjednik Tuđman tadašnjem poglavaru katoličke Crkve u košaru stavio kruh, nalivpero i zlatni dukat. To troje značilo je kruh – za zemlju blagostanja, nalivpero za zemlju obrazovanja, i zlatni dukat za zemlju bogatstva. Koliko smo u tome uspjeli, to ćete sami prosuditi. Obrazovanje je jedna od karika koje pridonosi kulturi hrvatskog naroda, da je znanje moć… U Hrvatskoj još nažalost nije, ali u uljuđenim i sređenim zemljama jest. Nadamo se da će jednog dana doći to vrijeme, da će se ljudi mjeriti samo po znanju, sposobnosti i kvalitetama čovjeka i da nikakve druge kvalitete neće biti bitne”.

Petrinjski Odsjek Učiteljskog fakulteta ima veliku važnost za taj kraj, što društveni, obrazovni, ali i razvojni. Stoga su glavne poruke sa svečnosti bile ulaganje u buduće zajedničke projekte koji će zadržati mlade u Petrinji i županiji.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here