Od danas skuplje cestarine, evo koliko ćete platiti za svoju skupinu

419

Od danas je počela primjena sezonskih cijena cestarina na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) pa će za pojedine skupine vozila cijene porasti za 10 posto.

Sezonske cijene cestarina primjenjuju se za I. A te I. i II. skupinu vozila, dok se na III. i IV. skupinu vozila poskupljenje ne primjenjuje.

Cijena cestarine na relaciji Zagreb – Dugopolje (Split) za I. skupinu vozila u koju spadaju osobni automobili skuplja je za 19 kuna, odnosno sada ćete cestarinu platiti 200 kuna, Zagreb – Karlovac raste s 19 na 21 kunu, Zagreb – Rijeka sa 70 na 77 kuna, a Zagreb – Lipovac sa 128 na 141 kunu.

VEZANE VIJESTI
Policija bilježi nove prekršaje vozača na autocestama!

Povećanje cijena cestarine dio je prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru, a u ljetnim mjesecima ostvaruje se oko 40 posto ukupnog godišnjeg prometa autocestama. Štoviše, na pojedinim autocestama broj vozila ljeti povećava se i do tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini.

Po nedavno iznesenim podacima, prihodi od cestarine na autocestama u nadležnosti HAC-a i ARZ-a od početka godine do 10. lipnja premašili su 1,1 milijardu kuna, što je 5,3 posto više nego u isto vrijeme lani. Autocestama je u tom razdoblju prošlo oko 22 milijuna vozila, milijun više nego u isto vrijeme lani.

VEZANE VIJESTI
Pokrajina u Austriji uvela novi zakon, ne smijete sići s autoceste ako ne dokažete da vam putovanje završava u toj regiji

Uprava HAC-a, inače, ove godine očekuje petpostotno povećanje prometa u odnosu na lanjsku sezonu.

Ovim poskupljenjima počela je turistička sezona koja prema njihovom kalendaru službeno počinje 17. lipnja, ali da već tijekom ovog vikenda očekuju pojačani promet na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb prema moru, te na A3 Bregana-Lipovac prema Slavoniji.

Očekuju i veći priljev vozila te moguća kraća čekanja na naplatnim postajama Lučko, Zagreb-istok, Sveta Helena i Bregana.

Dodajmo još da su završeni svi veći radovi, a u zonama radova koji se nisu mogli završiti do početka sezone biti će osigurana maksimalna protočnost s po dvije prometne trake u svakom smjeru. U zonama izvođenja radova biti će pojačano praćenje stanja prometa i po potrebi dodatna zaštita začelja kolone prikladnom i prilagodljivom privremenom signalizacijom.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here