Održana osma po redu Đedova kosidba

901

“Đedova kosidba” je kulturno – povijesna, turistička manifestacija koja se održava u Vrginmostu, i koja njeguje i valorizira običaje i tradiciju Korduna te način života tamošnjih ljudi. Ono što ovu kosidbu čini posebnom je vraćanje u prošla vremena, kada su djedovi išli u košnju, a bake im pripremale “žgance sa skorupom” i iznosile im ručak u polje, a sve uz pjesmu i veselo druženje. Prva manifestacija je održana 2010. godine, a suradnja i organizacija se svake godine uspješno nastavljaju te je manifestacija sve posjećenija. No, kao i protekle, ni ove godine, na žalost velikog broja kosaca nije bilo natjecateljskog dijela. S razlogom, pojašnjava Senka Crevar, predsjednica SKD Prosvjeta pododbora Vrginmost koje stoji iza organizacije Đedove kosidbe i Večeri pjesme i igara:

Broj kosaca i društava iz godine u godinu sve je veći:

Sve ovo ne bi bilo moguće bez pomoći općine:

Da je koscem biti lako, kosac bi bio svatko! Zna to Miladin Tepavac iz Rijeke:

Iako nije bilo natjecateljskog dijela, Miladin je pokazao najviše, barem po komentarima gledatelja:

Jedno od društava koje je stiglo izvan Hrvatske je KUD Hasan Mujezinović iz Cazina iz BiH, a predsjednik Ševal Salkić nije skrivao zadovoljstvo što su došli drugi puta:

Osim Vrginmosta, članovi KUD-a Hasan Mujezinović imali su vremena posjetiti i oduševiti se Topuskim. A manifestacija je veselo nastavljena i kad ja pala noć uz pjesmu i ples, na radost brojnih posjetitelja.

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here