U Laktecu je ovog vikenda u organizaciji Udruge proizvođača marke kiselog zelja ‘Laktec’ održana tradicionalna Sarmijada. Pokrenuta prije 11 godina, ovogodišnja je okupila žene iz Gornje Drenove, Lakteca, Tučenika, Samobora i Gradeca.
Sarmijadu ni ove godine nije propustio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić koji je istaknuo kako u županiji svako godišnje doba ima svoju manifestaciju, a kasna jesen rezervirana je za Sarmijadu, naglasivši da je robna marka kiseloga zelja „Laktec“ pokrenuta kako bi obiteljska poljoprivredna gospodarstva, proizvodeći autohtoni proizvod uz primjenu novih tehnologija, povećala svoj dohodak…
Brendirano kiselo zelje Laktec na tradicionalan način, samo uz dodatak vode i soli, kiseli desetak proizvođača, a sve što proizvedu, ujedno i prodaju. „Ljudi su prepoznali kvalitetu“, komentirala je Brigitte Berulec, ispred Udruge proizvođača zadužena za organizaciju ovogodišnje Sarmijade.
Berulec je ispričala i otkuda ideja za organizaciju Sarmijade…
Stručni žiri degustirao je i ocijenio deset sarmi i deset jela od kiseloga zelja.
Najbolju sarmu skuhale su članice udruge „Etno fletno“ iz Samobora – Marija Lindić, Martina Glasnović i Đurđica Živković, a najbolje jelo od kiseloga zelja, sekeli gulaš s veprovinom, skuhale su članice Udruge žena Tučenika – Gordana i Danijela Ivačin i Ružica Boroša.
Gordana Ivačin podijelila je s domačicama recept za pobjednički sekeli gulaš s veprovinom…
Najboljim domačicama čestitao je i prigodne nagrade uručio župan Kožić.
AUDIO VIJEST
[srizonfbalbum id=752]