U Dvorcu Lužnica u Zaprešiću održana je završna konferencija EU projekta „Prsten potpore“ koji se u školskoj godini 2016./2017. provodio u 26 osnovnih i 6 srednjih škola na području Zagrebačke županije. U sklopu ovog projekta bilo je angažirano 92 stručno osposobljenih pomoćnika u nastavi koji su pomagali u radu 102 učenika s teškoćama u razvoju.

Drugi po redu projekt „Prsten potpore“ započeo je 8. kolovoza 2016. godine, a završit će 7. kolovoza 2017. godine. Njegova ukupna vrijednost iznosi 4.242.152,00 kn, od čega bespovratna sredstava iz Europskog socijalnog fonda (ESF) iznose 2.500.000,00 kn, dok je iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije osigurano 871.076,00 kn, a preostali dio od 871.076,00 kn Zagrebačka županija je osigurala sama.

„U odnosu na prošlu školsku godinu kad smo imali 70 pomoćnika u nastavi za 80 učenika u 28 škola, projekt je narastao kako brojem učenika, pomoćnika te partnera na projektu tako i financijski“, izjavila je voditeljica projekta Prsten potpore Ivančica Prugovečki izrazivši zadovoljstvo što je projekt zaživio u svim krajevima Zagrebačke županije i svim školama koje su iskazale potrebu za zapošljavanjem pomoćnika u nastavi. „Ispunili smo sva tri cilja zacrtana projektom. Osigurali smo pomoćnike u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju u našim osnovnim i srednjim školama, ojačali smo stručne kapacitete pomoćnika u nastavi s ciljem boljeg pozicioniranja na tržištu rada i na kraju sustavno podižemo svijest javnosti o pravima i mogućnostima obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju“, zaključila je Prugovečki.

Kako bi se među školskom populacijom razvila empatija prema učenicima s teškoćama u razvoju, ovogodišnji projekt bio je obogaćen predstavom „Varijete“ u kojoj glume osobe s teškoćama u razvoju, štićenici Centra za rehabilitaciju Zagreb. Predstava je odigrana u 10 škola ispred više od 1000 učenika pod vodstvom Andreja Peklića, ravnatelja Osnovne škole Pavao Belas iz Brdovca. Nova aktivnost u sklopu projekta bile su i radionice Udruge Srce iz Svetog Ivana Zeline organizirane za roditelje učenika s teškoćama u razvoju, nastavnike, stručne suradnike i djecu čiji je cilj bio olakšati prelazak iz kućne njege u redovni odgojno-obrazovni sustav svim uključenim dionicima.

Konferenciji je prisustvovao zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić naglasivši kako je važnost ovog projekta upravo u tome da se pruži pomoć svakom djetetu kojem je ona potrebna. „Pred nama je upravo raspisivanje natječaja za sljedeću školsku godinu i uvjeren sam da ćemo povući sredstva iz Europskog socijalnog fonda te osigurati vlastita kako bi svi učenici s teškoćama u razvoju na području Zagrebačke županije imali jednake uvjete za kvalitetno obrazovanje“, rekao je Frankić. Konferenciji je nazočilo stotinjak uzvanika, ravnatelja škola, koordinatora te pomoćnika u nastavi koji sudjeluju u projektu.

Foto: Zagrebačka županija

SHARE

Studentica Mateja Feljan rođena je 28. rujna 1991. godine i znatiželjna od djetinjstva s pisanjem prvih priča počela je još u osnovnoj školi. Pohađala je novinarsku grupu u kojoj se zaljubila u novinarstvo i na to gleda kao na preteču ‘pravom’ novinarskom poslu koji sada radi..

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here