Održani peti po redu susreti Maličana i njihovih prijatelja

U malenom kordunaškom mjestu održavaju tradiciju

886

Malička je maleno, autentično kordunaško selo smješteno ispod istočnih padina Petrove gore. Prvi pisani tragovi o selu sežu u 1699. godinu kada ga je naselilo 13 pravoslavnih srpskih plemena iz Sandžaka i Bosne. Čiče, Pajići, Puškari, Radanovići, Janjanini, Lončari, Kukulji i Šapići po prvom popisu stanovništva iz 1857. broje 329 duša. Od tada do danas taj broj se nažalost ubrzano smanjivao. 1991. godine popisano je 129 duša, deset godina kasnije 48, 2011. ih je u selu bilo 43, a danas ih je samo 22.

Maličane nije obišla nijedna ratna strahota od Prvog svjetskog rata do Oluje, ljeta 1995. godine. Prvi svjetski rat stari Maličani proveli su kao vojnici austrijske carevine i ginuli za „ćesara“ na frontovima od Soče do Galicije i Bukovine. Ipak, najveći dio njih se sklonio na Petrovu goru, izbjegavajući tako ratne strahote. Od tuda i naziv „zeleni kadar“! Drugi svjetski rat je uz nezamislive ljudske strahote i patnje odnio živote 113 Maličana i Maličanki, a neki od rukovoditelja partizanskog ustanka na Kordunu su baš iz Maličke, poput Jovice Lončara i Milivoja Šapića.

VEZANE VIJESTI
Pokraj Topuskog nestao 95-godišnji muškarac

U Oluji su gotovo svi završili u izbjeglištvu. Neki u Srbiji, neki u Kanadi, Australiji, Americi. Povratak iz izbjeglištva Maličani su počeli vrlo rano, već od 1997. godine i promatrano u postocima u odnosu na raniji broj stanovnika i na sva ostala sela toga kraja, Maličani su se u najvećerm broju vratili svojim kućama.

Započeli su još jednom život iz početka. Svoji na svome. Poštujući svoje običaje, ali poštujući i svoju državu, pod kojim god imenom ona bila kroz vrijeme i povijest. Preci su došli za vrijeme austrijske carevine, a njihovi potomci danas žive poštujući zakone i poredak Republike Hrvatske.

U vrijeme prije poslednjeg rata, Maličani, iako iz malenog sela brojem stanovnika, imali su velike ljude. Od već spomenutih revolucionara partizana, selo je iznjedrilo više visokih oficira bivše JNA, a pokojni Ljuban Janjanin bio je u više mandata predsjednik Općine Vrginmost. Njegov sin Ilija Janjanin, danas uspješan gospodarstvenik u Srbiji, bio je dugogodišnji predratni direktor PIM-a Topusko, koji je proizvode metalske struke plasirao na talijansko i francusko tržište. U plejadi poznatih Maličana valja spomenuti i svećenike koji su rođeni u tom selu: Dragana Lončara i Dušana Puškara. Maličani i danas imaju uspješne poslovne ljude, no nažalost ne u selu već u okolici Beograda. Jedan od njih je i Predrag Janjanin, uspješan izvoznik namještaja na rusko, njemačko i druga inozemna tržišta.

VEZANE VIJESTI
Završena prva faza obnove tradicijske kuće Jurinac

Bilo gdje da su u svijetu, Maličani se okupljaju na tradicionalnim Maličkim susretima. Dođe svatko tko može – iz Sombora, Inđije, Beograda, Njemačke, Amerike. Domaćinska kuća Milivoja i Jelene Janjanin i ove godine, 27. srpnja bila je domaćin okupljanja. Petoga po redu. Uz pjesmu i ples, razgovarajući o sadašnjosti i budućnosti s posebnom sjetom gledajući u prošlost, Maličani i njihovi gosti družili su se do kasnih noćnih sati.

Susrete je i ovaj put otvorio domaćin Milivoj Janjanin. O planovima za razvoj mjesta usmjerenim ka skorašnjem vodovodu koji će proći kroz mjesto i adaptaciju društvenog doma, sudionike je upoznao predsjednik Mjesnog odbora Đuro Šapić.

VEZANE VIJESTI
Obilježena tužna obljetnica pogibije Pere Perčevića

Maličanima za trajnu uspomenu na susrete podjeljene su kopije 30-minutnog dokumentarnog filma, čiji je autor Boro Rkman iz susjedne Perne, veliki prijatelj Maličana.

Ni ove godine nisu zaboravili svoje stradale mještane te su na spomenik na ulazu u selo položili vijenac i zapalili svijeće.

Na poseban poziv organizatora, ekipa RTV Banovina provela je dan i dio noći s Maličanima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here