Općina Kravarsko proslavila svoj dan

564

Mještani Kravarskog su na blagdan Uzvišenja sv. Križa proslavili i 23. godišnjicu utemeljenja svoje Općine.

Općina Kravarsko se sa svojih 58 kvadratnih kilometara smjestila u središnjem dijelu Vukomeričkih gorica, na prometnom pravcu Velika Gorica – Pokupsko – Glina, broji oko 2000 stanovnika u 650 kućanstava, a živi se, kaže načelnik Vlado Kolarec, dobro:

“U Kravarskom se živi dosta dobro, bez obzira što standard još uvijek nije jednak kao primjerice u susjednim gradovima Velikoj Gorici ili Zagrebu. Nastojimo u skladu s Proračunom napraviti što je više moguće za mještane. Posebno bih istaknuo infrastrukturu koju gradimo, primjerice rekonstrukciju državne ceste D31 Velika Gorica-Pokupsko-Glina čija realizacija kreće za otprilike mjeseca. Dogovoreni su i radovi na sanaciji klizišta koja jako muče naše stanovnike. Iz Europskog fonda dobili smo 6,8 milijuna kuna za rekonstrukciju ceste Kolarci -Zagorci. Ponosni smo što je krenuo i projekt “Zaželi”, čime je posao dobilo 16 naših sugrađanki koje sada brinu o 70-ak korisnika u potrebi. Za taj projekt također smo iz Europskih fondova povukli 2,5 milijuna kuna”.

Planira se i izgradnja višenamjenskog objekta Općine Kravarsko u kojem će na jednome mjestu biti Općina, dvije ambulante, pošta te sjedišta brojnih ovdašnjih udruga.

Općina Kravarsko posebno brine za svoje najmlađe žitelje, stoga je jedna od rijetkih Općina koja se može pohvaliti financiranjem prehrane školarcima od 1.-4. razreda, školskih izleta te sufinanciranjem školskih udžbenika, u čemu pripomaže i Zagrebačka županija, a očekuje se i izgradnja dječjeg vrtića:

“Tijekom naredne dvije godine u samome središtu trebao bi se otvoriti i dječji vrtić za dvije grupe po 40 mališana. To je vrlo važan projekt, čeka se uporabna dozvola”.

Obilježavanje Dana općine započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća poginulim braniteljima, a prigodno nastavljeno svetom misom u crkvi Uzvišenja sv. Križa, Smotrom vatrogasne postrojbe DVD-a Kravarsko te Svečanom sjednicom Općinskog vijeća. U ime Općinskog vijeća prisutne je uvodno pozdravio predsjednik Vijeća Zdravko Horvačić koji je pritom istaknuo kako su se u proteklom jednogodišnjem razdoblju odluke donosile na dobrobit stanovnika i uz konsenzus bez obzira na različite političke stavove.

U ime Zagrebačke županije sjednici je prisustvovao pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković:

“U ime Zagrebačke županije želim dati punu podršku vodstvu Općine i izraziti zadovoljstvo rezultatima njihova rada. Suradnjom na raznim projektima postigli smo bolji standard za stanovnike, poljoprivrednike i poduzetnike na ovom području, a tako će biti i ubuduće”.

Općina Kravarsko dobru suradnju ima i sa susjednom Općinom, Općinom Pokupsko, a vežu ih zajednički projekti, ali i problemi, poput rekonstrukcije državne ceste D31, poručuje načelnik Općine Pokupsko Božo Škrinjarić. U ime načelnika i gradonačelnika okupljenima se na Svečanoj sjednici obratio glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević:

“Danas nas povezuje problem oko D31, međutim i nešto puno više. Naime, upravo su stanovnici Kravarskog bili jedni od onih koji su svesredno primili Glinjane tijekom Domovinskog rata i puno im hvala na tome”.

Svečanu sjednicu su svojim nastupom uveličali i najmlađi članovi KUD-a Kravarsko te Mješoviti zbor Udruge umirovljenika. Druženje je nastavljeno uz prigodni sportski, kulturni i zabavni program.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here