Oporbeni klubovi vijećnika u Županijskoj skupštini Sisačko-moslavačke županije, (MOST, HSP-HSS, SDP i SDA) održali su 11. prosinjca konferenciju za novinare na kojoj su izvijestili o novim saznanja o nepravilnostima, zlouporabama i mogućem kršenju zakona u Sisačko moslavačkoj županiji.

Naime, početkom prošlog tjedna policijski su službenici iz prostorija Sisačko-moslavačke županije oduzeli računalo i mobilni aparat jednog djelatnika županijske uprave. Kako doznaje Večernji list provode se istražne radnje zbog sumnje u kazneno djelo nedozvoljene upotrebe osobnih podataka, a iza toga se skriva sumnja u neovlašteni nadzor elektroničke pošte nekolicine zaposlenika Županije. Na ovaj slučaj na konferenciji za novinare oporbenih vijećnika upozorio je Mostov Milan Brigljević.

„Građani i lokalna demokratska javnost zgroženi su informacijom da se u našoj Županiji neovlašteno nadzire elektronička pošta nekih zaposlenika županijske uprave. Najmanje što ovakvoj situaciju očekuju naši građani i birači jest da se očituje župan kao odgovorna osoba, koji je poslodavac i nalogodavac zaposlenicima u županijskoj upravi te objasni motive i razloge. Je li njegov djelatnik za informatiku to činio po svojoj volji ili po nalogu? Ako je to činio po svojoj volji, kada će župan pokrenuti stegovni postupak? Ako je to činio po nalogu, tko je taj nalog dao i zbog čega, odnosno, ako postoje razlozi, javnost mora biti s njima upoznata jer Županija nije ničije privatno leno. Također, ako postoje razlozi, postoji zakonski okvir i institucije koje se bave takvim problemom. Činjenica neovlaštenog nadzora nekih zaposlenika upućuje, ne samo na nezakonito ponašanje, nego i na zaključak da su u županijskoj upravi poremećeni međusobni odnosi te da postoji veliko nepovjerenje. Ovakvim postupanjem ti se odnosi dodatno pogoršavaju, unosi se strah i radipritisak na zaposlenike te izravno dovodi u pitanje ostvarivanje funkcija županijske uprave“, rekao je Brigljević te podsjetio kako su oporbeni vijećnici već poduzeli određene radnje, a upozorio je i na slučaj službenog putovanja u Albaniju.

VEZANE VIJESTI
Počast žrtvama druge najveće masovne grobnice u RH

„Prijavili smo župana za kupovinu vijećnika, odnosno za političku korupciju, skrenuli smo pozornost na čudne, da ne kažemo nakaradne odluke koje je izglasala većina u Županijskoj skupštini, na krajnje neodgovorno trošenje javnog novca i ponašanje prema ugledu Županije i Republike Hrvatske. Kao što znate, župan i njegova pratnja nedavno su zakasnili na avion za Albaniju i zbog toga propustili dogovoreni sastanak s albanskim dužnosnicima, a onda su ponovno, drugi puta kupovali avionske karte za isto putovanje i nisu obavili dogovorene sastanke. Nakon svega, pitamo se idemo li prema društvu gdje će politička korupcija i neodgovornost prema građanima biti normalna pojava, a privatnost, sloboda uvjerenja i izražavanje potpuno zabranjeni“, zaključio je Brigljević.

VEZANE VIJESTI
OSTAVKE I U MOST-u SMŽ Iz stranke izašli Milan Brigljević i Petar Ćosić

Dodajmo kako je HSS-ov Mijo Latin izvijestio kako je Klub vijećnika  HSS-a i HSP-a Ministarstvu uprave uputio zahtjev za nadzorom zakonitosti općeg akta predstavničkog tijela, a vezano uz Odluku o potporama u poljoprivredi i ruralnom razvoju Sisačko-moslavačke županije za koju smatraju kako je protuzakonito donijeta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here