Završna konferencija projekta KA 2 i prikaz intelektualnih rezultata projekta u kojem je sudjelovala OŠ Ludina održano je u Maloj Ludini, a u sklopu ovog događanja održan je i okrugli stol “Poduzetništvo u obrazovanju i utjecaj na realni sektor“.

Nositelj ovog projekta je Osnovna škola Ludina, a partneri Osnovna škola u finskom Kiiminkiju i Osnovna škola Valašske Mezirici iz Češke. U sklopu projekta izrađeno je novo kurikularno područje Poduzetništva u osnovnoj školi, s primjenom u izvannastavnoj aktivnosti Mladi poduzetnik te međupredmetne teme u ostalim predmetima osnovne škole. U projektu je više od tisuću učenika i 45 učitelja iz Hrvatske, Finske i Češke tijekom tri godine pripremalo udžbenik i priručnik za učitelje te sudjelovalo u brojnim praktičnim radovima za razvoj poduzetničkih vještina, pojasnila je ravnateljica Osnovne škole Velika Ludina Sonja Pribolšan Pongračić…

VEZANE VIJESTI
Predstavljene provedene aktivnosti na projektu Muzealizacije grada Petrinje

TON 

Učenici Osnovne škole Ludina uključeni u projekt, njih oko 250, izrađivali su balzame, čajeve i vrećice s ljekovitim biljem sa školske plantaže, modelirali tipičnu moslavačku kuću, pisali poslovne planove, posjećivali lokalne poduzetnike u Hrvatskoj i inozemstvu te sudjelovali u brojnim drugim praktičnim radovima, kako bi u protekle tri godine naučili kako je to biti poduzetnik. Uz pomoć svojih 12 učitelja, učenici od petog do osmog razreda razvijali su radne navike, osobine poduzetne osobe i poduzetnički način razmišljanja, a pridružili su im se i osnovnoškolci i učitelji iz finskog grada Kiiminki i češkog Valašske Mezirici.

Zajedno su tako u projektu ‘Czeck it out, be Croative and Finnish ahead’ osmislili kurikulum poduzetništva za osnovne škole, s udžbenikom za učenike i priručnikom za učitelje, a kojeg škola Ludina provodi u izvannastavnoj aktivnosti ‘Mladi poduzetnik’. Škola je projekt provela zahvaljujući podršci fondova iz programa Erasmus+, vrijednoj više od milijun kuna. Svi rezultati bit će dostupni i svim drugim zainteresiranim školama do početka nove školske godine i to na web stranici projekta http://check-creative-finish.eu/. Na završnoj konferenciji je nazočio i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Roman Rosavec koji je pohvalio OŠ Ludina i njeno sudjelovanje u ovom hvalevrijednom projektu…

VEZANE VIJESTI
Sport za sve-sportski sadržaji za 250 djece u riziku od socijalne isključenosti

TON 

Kako je opće prihvaćeno stajalište da je znanje temelj uspješnoga gospodarstva i prosperiteta svake države, tako obrazovanje predstavlja važno područje zajedničke politike na razini EU-a. Stoga, radi usklađivanja nacionalne obrazovne politike s onom na europskoj razini i ostvarivanja zajedničke misije, bitno je omogućiti nositeljima toga procesa, učiteljima i obrazovnim ustanovama, upoznavanje, uspoređivanje i reformiranje sustava u kojima rade, zaključeno je na konferenciji.

U sklopu ovog događanja održan je i okrugli stol „Poduzetništvo u obrazovanju i utjecaj na realni sektor“ na kojem su sudionici istaknuli važnost poduzetničkog obrazovanja i programa za lokalnu zajednicu jer je jedna od temeljnih kompetencija koju bi svaka osoba trebala steći kroz obrazovanje upravo osjećaj za inicijativu i poduzetništvo, kako to navode i nacionalni i europski obrazovni dokumenti. Stoga učitelji i roditelji trebaju shvatiti uvođenje poduzetništva u školski program od najranije školske dobi kao razvoj poduzetničkoga razmišljanja i poduzetnosti kod djece, a ne kao nužno bavljenje konkretnom poduzetničkom aktivnošću.

VEZANE VIJESTI
Održan radni sastanak u Kutini

Foto: www.smz.hr

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here