Južnoafrički paraolimpijac Oscar Pistorius osuđen je u srijedu na zatvorsku kaznu u trajanju od šest godina za ubojstvo svoje djevojke Reeve Steenkamp.

Slučaj koji je tri i pol godine zaokupljao pažnju južnoafričkih i svjetskih medija time je dobio epilog. Pistorius je odmah nakon presude odveden u zatvor.

Proslavljeni sportaš, kojem su kao djetetu zbog uređene deformacije obje noge amputirane ispod koljena, ubio je svoju djevojku s četiri metka ispaljena kroz zatvorena vrata kupaonice 14. veljače 2013. Tijekom suđenja je tvrdio da je čuo buku usred noći i mislio je da je unutra provalnik.

VEZANE VIJESTI
Dvije godine zatvora Huanitu Luksetiću zbog uzgoja marihuane, predsjednica objavila da će ga pomilovati

Tužitelji su ga optužili da laže i opisali ga kao usijanu glavu kratka fitilja koji je u djevojku pucao namjerno, nakon svađe.

Sutkinja Thokozile Masipa prihvatila je, međutim, Pistoriusovu verziju i osudila ga 2014. na pet godina zatvora za ubojstvo iz nehaja.

Paraolimpijac je odslužio gotovo godinu dana zatvora po toj presudi, a potom je u listopadu prošle godine pušten u kućni pritvor.

Pistoriusu je u prosincu prošle godine presuda za ubojstvo iz nehaja preinačena u ubojstvo.

Minimalna kazna za ubojstvo u Južnoj Africi je 15 godina, ali očito je pobijedilo mišljenje da je Pistorius imao više olakotnih okolnosti.

VEZANE VIJESTI
Uhićen zbog nasilja u obitelji pa umro u policiji

Zemlja je uoči presude bila podijeljena. Neki su smatrali da njegovo suđenje snaži povjerenje u pravosudni sustav, drugi pak da bivši atletičar ima privilegiran status jer je bogati bijelac.

Pistorius, koji je ušao u povijest kao prvi paraolimpijac koji se ravnopravno natjecao s atletičarima bez invaliditeta na Olimpijskim igrama 2012. godine, nekoć je bio južnoafrički zlatni dečko, junak koji je nadvladao svoj hendikep i postao međunarodna superzvijezda.

Pistorius će steći pravo na uvjetnu slobodu pošto odsluži pola kazne.

VEZANE VIJESTI
PU SISAČKO-MOSLAVAČKA Kazne zatvora za nesavjesne vozače

Izvor: Hina

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here