Otvorena Spomen soba u logoru Glina u znak spomena na sve ubijene logoraše

1005

U Glini su se danas okupila brojna izaslanstva, obitelji poginulih hrvatskih branitelja, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić sa zamjenikom Ivanom Celjakom, ministar branitelja Tomo Medved, izaslanstvo Grada Gline predvođeno gradonačelnikom Stjepanom Kostanjevićem, izaslanik Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga RH, zamjenik načelnika GSOSRH, general pukovnik Drago Matanović, izaslanik MUP-a i PU sisačko-moslavačke Zvonimir Grgić, predstavnici vojske, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i predstavnici političkih stranaka.

Uoči svečanog obilježavanja Dana grada Gline koji se obilježava 6. kolovoza, odana je počast palim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca kod spomen obilježja “Suza”, održana je svečana sjednica te je otkriven spomenik u čast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

VEZANE VIJESTI
Javni poziv Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora podružnice SMŽ

U nazočnosti predsjednice RH otvorena je “Spomen soba u logoru Glina” u znak spomena na sve ubijene logoraše srpskog koncentracijskog logora Glina, na sve patnje, muke, torture hrvatskih branitelja i civila koje su prošli kroz srpski koncentracijski logor Glina, s ciljem da se “Nikad više ne ponovi i ne zaboravi”.

Srpski koncentracijski logor Glina osnovan je 6. listopada 1991. godine(Naredba general-majora Korurović Dušana, JNA, dok. Str.pov.br.100-100). Logor je nastavio s radom cijelo vrijeme u sklopu tzv. SAO Krajine,  provođenjem velikosrpske agresije na području Banovine od 1991 – 1995. godine.

VEZANE VIJESTI
Otvorena spomen soba svim poginulim i nestalim Tigrovima

U “Spomen sobi” je izložena arhivska građa koja dokazuje i upozorava na neljudske uvjete boravka zatočenika, mučenja zatočenih hrvatskih branitelja i civila od 1991. do 1995. godine.

Dokumentarističko izložbeni postav  je podsjetnik na sve žrtve koje su ubijene ne dočekavši slobodu, svoj “Drugi rođendan”, kao i podsjetnik na sve patnje kroz koje su prošli logoraši; zatvarani, mučeni i ubijani u logoru. Isto tako ostat će to podsjetnik i opomena svim budućim generacijama na sve počinjene zločine s ciljem da se ne zaboravi i nikad više ne ponovi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here