Pasta alla Puttanesca, u doslovnom prijevodu tjestenina ‘kraljica noći’, izvorno je talijansko jelo kojeg su, kako sam naziv govori, spremale prostitutke kako bi privukle muškarce u svoje salone.
Priča kaže kako zamamnom mirisu tjestenine s maslinama i rajčicom nisu odolijevali ni najčasniji muškarci koji su se, slijedivši miris umaka, našli u nekom od napuljskih ‘salona za masažu’ u čijoj je kuhinji nastajao afrodizijački umak puttanesca.
Sastojci (2 serviranja)
- maslac
- maslinovo ulje
- 6 cherry rajčica ( ili 1 veća rajčica)
- 6 zelenih maslina
- 6 crnih maslina
- 100 ml pasirane rajčice
- 3 češnja češnjaka
- jušna žlica kapara
- čili papričica (količina po želji)
- bosiljak
- parmezan
- po želji možete dodati filete srdela/inćuna (cca 4 kom)
- po želji također možete dodati i vrhnje za kuhanje (za one kojima je okus maslina preintenzivan)
Priprema
- Na laganoj vatri rastopite maslac i dodajte par kapi maslinova ulja, pa usitnjeni češnjak ( i komadiće inćuna/srdele ako ste se odlučili raditi s ribom). Možete podliti s 50 ml vode
- Nakon što je češnjak dobio zlatnu boju, dodajte usitnjenu rajčicu, čili papričicu, masline i kapare pa pirjajte na laganoj vatri cca pet minuta
- Dodajte pasiranu rajčicu, prstohvat bosiljka, soli i papra ( u ovom koraku možete dodati vrhnje za kuhanje kako biste umanjili intenzitet maslina, ako vam tako odgovara, ljubitelji maslina ga preskaču), pirjajte još pet minuta
- Skuhajte tjesteninu ( za recept s fotografije korištene su tagliatelle), dodajte umak, servirajte s parmezanom i salatom
- U slast!