Pasta alla Puttanesca, u doslovnom prijevodu tjestenina ‘kraljica noći’, izvorno je talijansko jelo kojeg su, kako sam naziv govori, spremale prostitutke kako bi privukle muškarce u svoje salone.

Priča kaže kako zamamnom mirisu tjestenine s maslinama i rajčicom nisu odolijevali ni najčasniji muškarci koji su se, slijedivši miris umaka, našli u nekom od napuljskih ‘salona za masažu’ u čijoj je kuhinji nastajao afrodizijački umak puttanesca.

Sastojci (2 serviranja)

  • maslac
  • maslinovo ulje
  • 6 cherry rajčica ( ili 1 veća rajčica)
  • 6 zelenih maslina
  • 6 crnih maslina
  • 100 ml pasirane rajčice
  • 3 češnja češnjaka
  • jušna žlica kapara
  • čili papričica (količina po želji)
  • bosiljak
  • parmezan
  • po želji možete dodati filete srdela/inćuna  (cca 4 kom)
  • po želji također možete dodati i vrhnje za kuhanje (za one kojima je okus maslina preintenzivan)

Priprema

  1. Na laganoj vatri rastopite maslac i dodajte par kapi maslinova ulja, pa usitnjeni češnjak ( i komadiće inćuna/srdele ako ste se odlučili raditi s ribom). Možete podliti s 50 ml vode
  2. Nakon što je češnjak dobio zlatnu boju, dodajte usitnjenu rajčicu, čili papričicu, masline i kapare pa pirjajte na laganoj vatri cca pet minuta
  3. Dodajte pasiranu rajčicu, prstohvat bosiljka, soli i papra ( u ovom koraku možete dodati vrhnje za kuhanje kako biste umanjili intenzitet maslina, ako vam tako odgovara, ljubitelji maslina ga preskaču), pirjajte još pet minuta
  4. Skuhajte tjesteninu ( za recept s fotografije korištene su tagliatelle), dodajte umak, servirajte s parmezanom i salatom
  5. U slast!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime