Pažnja! Vozači od sutra vozite jeftinije, evo zašto!

Ako sad na autu imate zimske gume, prebacite se na ljetne jer zimske se mnogo lošije ponašaju u ljetnim uvjetima

254

Od sutra više ne trebate zimsku opremu na hrvatskim cestama. Uredba koja propisuje obveznu zimsku opremu od 15. studenog tekuće do 15. travnja iduće godine na snazi je već šest godina.

Ako sad na autu imate zimske gume, prebacite se na ljetne jer zimske se mnogo lošije ponašaju u ljetnim uvjetima. Upotreba pravih guma za prave uvjete, između ostalog, rezultira nižom potrošnom goriva i manjom emisijom ispušnih plinova.

Obaveza uporabe zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. Također, zimska oprema može biti obavezna na pojedinim cestama prije ili nakon tog razdoblja, što ovisi o trenutnim vremenskim uvjetima, u slučaju snijega ili poledice.

Ipak, neki vozači ne odlučuju se za zamjenu guma nego ostavljaju zimske pneumatike na svojim vozilima, Razlog: Za razliku od obaveze posjedovanja zimske opreme, tokom toplijih mjeseci ne postoji nikakvo ograničenje kada je riječ o automobilskoj obući, pa vozači nastoje “uštedjeti”.

Voliš kuhati?
VEZANE VIJESTI
U Sisku predstavljen Poduzetnički impuls vrijedan 4,3 milijarde kuna

Sigurnost u prometu

Gume su jedan od najvažnijih dijelova vozila, a kako posreduju između automobila i ceste presudne su za sigurnost. Dobro je da u svakom razdoblju godine vozilo ima odgovarajuće gume jer već pri temperaturi nižoj od 7°C ljetne gume gube elastičnost, kao i svojstva prianjanja na podlogu koja imaju u uvjetima za koja su predviđena.

Ljetna guma po snijegu gotovo da nema nikakve šanse, njome se produljuje zaustavni put što je vrlo opasno. Kod temperature od -10°C, automobil s ljetnim gumama, pri brzini od 60 kilometara na sat zaustavit će se nakon 55 metara, dok će se automobil koji na kotačima ima zimske gume zaustaviti nakon 44 metra. Na nižim temperaturama put kočenja još je duži. Ako automobil ima ljetne gume, zaustavit će se nakon 62 metra, a sa zimskim gumama najdalje do 50 metara, upozorava HAK.

VEZANE VIJESTI
25. obljetnica osnutka SJP OSA Sisak

Zimska oprema u zimskim dionicama

Prema spomenutoj odluci u zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Kako je objasnio Hrvatski autoklub pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here