Danas se, na blagdan svetog Lovre, u Petrinji održava središnje događanje Lovrenčeva kojeg Petrinjci slave kao Dan grada, a sve se odvija pod pokroviteljstvom Grada Petrinje i u organizaciji Turističke zajednice Grada Petrinje.

Lovrenčevo je u ovome malenome gradu najstariji i najsvećaniji događaj koji tijekom vrućih kolovoških dana okupi mnoštvo Petrinjki i Petrinjaca svih generacija, a uz Dan svog nebeskog zaštitnika i Dan grada, slave se i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te Dan oslobođenja Petrinje.
Tradicija proslave Lovrenčeva seže još u 18. stoljeće kada su je Petrinjci obilježavali u vidu sajma, a danas je to 10-dnevna turistička kulturno-umjetnička manifestacija sa središnjom svečanošću 10. kolovoza na sam blagdan zaštitnika Grada, sv. Lovre.
Petrinjci su tako tradicionalno, od jutra, pripremili mnoštvo zanimljivih, vjerskih i kulturnih događanja, pa je današnji program započeo u devet sati predstavljanjem narodne baštine petrinjskog kraja, a nastavio se svečanom procesijom, svetom misom u župnoj crkvi sv. Lovre koju je predvodio vlč. Valent Posavec, bogatim glazbenim programom te nastupom KUD-ova, a najmlađi tijekom cijeloga dana mogu uživati u dječjem kutku i vožnji vlakićem.
Lovrenčevo je vrijeme zajedništva, ponosa i prijateljstva, dan kada svi zajedno, kao velika obitelj slavimo Dan svog grada, njegove baštine i povijesti, rekao je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović…
Rekao je gradonačelnik te dodao kako Petrinja slavi svoj 777. rođendan, kojeg ne bi bilo da nije zajedništva požrtvovnih stanovnika, te hrabrih hrvatskih branitelja…
A kako bi osigurao ostanak mladih u Petrinji te visok standard za sve sugrađane kakav, kaže, zaslužuju, Dumbović će putem fondova nastojati osigurati milijardu kuna…
Osim brojnih kulturno-umjetničkih događanja na šetnicama, trgovima, obalama rijeke Kupe, moguće je uživati i u jedinstvenom nebeskom spektaklu – potoku Perzeida, odnosno kiši meteora za koju legenda kaže kako je ime ‘suze sv. Lovre’ dobila upravo prema svetom Lovri kojeg su Rimljani 258. godine mučili i spalili.

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here