Petrinja je iz proračuna za subvencije poljoprivrednicima i obrtnicima izdvojila gotovo pet posto ukupnog godišnjeg proračuna. Svako novo radno mjesto u Petrinji Grad sufinancira sa 1.000,00 ili 1.200,00 kn mjesečno u trajanju od godinu dana, ovisno o vrsti proizvodnje. Sufinanciraju i kamate na poduzetničke kredite s 2 posto, te daju potpore za sve nove investicije u gradu, do 100.000,00 kn maksimalno po korisniku. Posebno sufinanciraju ekološku proizvodnju, a na većem dijelu grada proglasili su ekološku zonu

Nakon što se u analizi gradonačelnik.hr-a, koja se odnosila na 2014. godinu, visokim izdvajanjima za subvencije poljoprivrednicima plasirao na četvrto mjesto, Grad Petrinja u 2015. godini dodatno je povećao ova izdvajanja i postao uvjerljivi rekorder kada je u pitanju financijska pomoć poljoprivrednicima i obrtnicima. Petrinja je, naime, iz proračuna za ovu svrhu izdvojila gotovo pet posto ukupnog godišnjeg proračuna, odnosno 3.48 milijun kuna, a na prvom je mjestu i kada se gleda po per capita kriteriju, sa 141 kunom po stanovniku izdvojenom za poljoprivrednike i obrtnike.

VEZANE VIJESTI
NUKLEARNI OTPAD Građani na ulicama Dvora, alternativne lokacije nema!

Gradonačelnik Darinko Dumbović objašnjava kako se Grad, u nedostatku primjerene potpore države, morao osloniti isključivo na svoja sredstva.

Dumbović: Mjerama smo privukli i investitore

‘Grad Petrinja je u Domovinskom ratu pretrpio jedna od najvećih razaranja. Međutim s državne razine Petrinji se nije puno pomoglo kao nekim drugim gradovima, poput Knina i Vukovara, a nedavno smo Uredbom Vlade RH ostali i bez komunalne naknade koju plaća MORH, što nas je dovelo u još teži položaj.

Imajući u vidu navedeno, kad sam došao na vlast u Petrinji, odlučio sam pokrenuti gospodarstvo, poljoprivredu i općenito ruralni razvoj kroz niz aktivnih mjera poticanja upravo tog realnog sektora’, kaže gradonačelnik Dumbović i navodi čitav niz mjera kojima je obuhvaćeno oko dvije stotine petrinjskih poduzetnika.

VEZANE VIJESTI
DUMBOVIĆ Nisu nam problem projekti već nedostatak radne snage koji bi ih realizirao!

Svako novo radno mjesto u Petrinji Grad, tako, sufinancira sa 1.000,00 ili 1.200,00 kn mjesečno u trajanju od godinu dana ovisno o vrsti proizvodnje. Sufinanciraju i kamate na poduzetničke kredite s 2 posto, te daju potpore za sve nove investicije u gradu, do 100.000,00 kn maksimalno po korisniku. Posebno sufinanciraju ekološku proizvodnju, a na većem dijelu grada proglasili su ekološku zonu.

‘Rezultat ovih naših mjera je da smo privukli investitore u Petrinju, prodali smo kompletnu poslovnu zonu (jedini u županiji) u kojoj je planirano otvaranje oko 300 novih radnih mjesta, te stvorili uvjete za pripremu i provedbu različitih projekata financiranih od strane EU. Trenutno se u Gradu Petrinji provode projekti vrijednosti oko 500 milijuna kuna, a u pripremi je dokumentacija za još toliko. I po tome smo najbolji u RH ako se ima u vidu da smo grad sa samo 25.000 stanovnika’, ističe Dumbović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here