Petrinja je iz proračuna za subvencije poljoprivrednicima i obrtnicima izdvojila gotovo pet posto ukupnog godišnjeg proračuna. Svako novo radno mjesto u Petrinji Grad sufinancira sa 1.000,00 ili 1.200,00 kn mjesečno u trajanju od godinu dana, ovisno o vrsti proizvodnje. Sufinanciraju i kamate na poduzetničke kredite s 2 posto, te daju potpore za sve nove investicije u gradu, do 100.000,00 kn maksimalno po korisniku. Posebno sufinanciraju ekološku proizvodnju, a na većem dijelu grada proglasili su ekološku zonu

Nakon što se u analizi gradonačelnik.hr-a, koja se odnosila na 2014. godinu, visokim izdvajanjima za subvencije poljoprivrednicima plasirao na četvrto mjesto, Grad Petrinja u 2015. godini dodatno je povećao ova izdvajanja i postao uvjerljivi rekorder kada je u pitanju financijska pomoć poljoprivrednicima i obrtnicima. Petrinja je, naime, iz proračuna za ovu svrhu izdvojila gotovo pet posto ukupnog godišnjeg proračuna, odnosno 3.48 milijun kuna, a na prvom je mjestu i kada se gleda po per capita kriteriju, sa 141 kunom po stanovniku izdvojenom za poljoprivrednike i obrtnike.

VEZANE VIJESTI
Volonterstvo treba podržavati, cijeniti, hvaliti i promovirati

Gradonačelnik Darinko Dumbović objašnjava kako se Grad, u nedostatku primjerene potpore države, morao osloniti isključivo na svoja sredstva.

Dumbović: Mjerama smo privukli i investitore

‘Grad Petrinja je u Domovinskom ratu pretrpio jedna od najvećih razaranja. Međutim s državne razine Petrinji se nije puno pomoglo kao nekim drugim gradovima, poput Knina i Vukovara, a nedavno smo Uredbom Vlade RH ostali i bez komunalne naknade koju plaća MORH, što nas je dovelo u još teži položaj.

Imajući u vidu navedeno, kad sam došao na vlast u Petrinji, odlučio sam pokrenuti gospodarstvo, poljoprivredu i općenito ruralni razvoj kroz niz aktivnih mjera poticanja upravo tog realnog sektora’, kaže gradonačelnik Dumbović i navodi čitav niz mjera kojima je obuhvaćeno oko dvije stotine petrinjskih poduzetnika.

VEZANE VIJESTI
Petrinjska Gradska organizacija Narodne stranke - Reformisti održala redovnu Izvještajnu skupštinu

Svako novo radno mjesto u Petrinji Grad, tako, sufinancira sa 1.000,00 ili 1.200,00 kn mjesečno u trajanju od godinu dana ovisno o vrsti proizvodnje. Sufinanciraju i kamate na poduzetničke kredite s 2 posto, te daju potpore za sve nove investicije u gradu, do 100.000,00 kn maksimalno po korisniku. Posebno sufinanciraju ekološku proizvodnju, a na većem dijelu grada proglasili su ekološku zonu.

‘Rezultat ovih naših mjera je da smo privukli investitore u Petrinju, prodali smo kompletnu poslovnu zonu (jedini u županiji) u kojoj je planirano otvaranje oko 300 novih radnih mjesta, te stvorili uvjete za pripremu i provedbu različitih projekata financiranih od strane EU. Trenutno se u Gradu Petrinji provode projekti vrijednosti oko 500 milijuna kuna, a u pripremi je dokumentacija za još toliko. I po tome smo najbolji u RH ako se ima u vidu da smo grad sa samo 25.000 stanovnika’, ističe Dumbović.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here