PETRINJA: Održani ‘Regionalni dani EU fondova’

U Maloj dvorani Hrvatskog doma u Petrinji održano je informativno-edukativno događanje - 'Regionalni dani EU fondova'...

885

U Maloj dvorani Hrvatskog doma u Petrinji održano je informativno-edukativno događanje – ‘Regionalni dani EU fondova’, na kojemu su održana stručna predavanja i radionice o korištenju fondova Europske unije. ‘Regionalne dane EU fondova’ čine besplatne edukacije za potencijalne i postojeće korisnike sredstava iz EU fondova, sajmovi EU fondova, te posjeti projektnim lokacijama na lokalnoj razini. Događaj je pozdravnim govorom otvorio gradonačelnik grada Petrinje Darinko Dumbović, koji ističe kako je upravo financiranje iz fondova Europske unije od bitnog i značajnog interesa za grad Petrinju.

“Zadovoljan sam zato što je ovo jedna manifestacija, mogu reći i festival svih projekata koje smo kao Grad uspjeli napraviti. To je težak i mukotrpan rad, ali uspjeli smo dobiti svoju priliku kroz EU fondove. Kroz fondove koji su bili od bitnog i značajnog interesa za grad Petrinju i danas je grad Petrinja u provedbi sa 850 milijuna kuna projekata.”

VEZANE VIJESTI
Sutra dijelovi Siska i Petrinje bez električne energije

Petrinja je jedan od 30 gradova diljem Hrvatske u kojem se održavaju ‘Regionalni dani EU fondova’. Zašto se organiziraju i kako je sve krenulo, pojasnio je Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, koji dodaje i kako je u protekle dvije godine zabilježeno povećanje ugovorenih projekata od gotovo 6 milijardi eura.

“Regionalni dani EU fondova se organiziraju da bi naši građani, poduzetnici, obrtnici i OPG-ovci saznali više informacija o EU fondovima. Odabrano je 30 gradova širom Republike Hrvatske, u kojima pokušavamo govoriti o europskim fondovima, o mogućnostima i prilikama koje oni pružaju. Reći ću samo da je zabilježen veliki skok, od gotovo 6 milijardi eura ugovorenih projekata u ove protekle 2 godine.”

VEZANE VIJESTI
Petrinjske ulice dobivaju novo ruho

U panel raspravi i kao predavač na radionici sudjelovao je Saša Bukovac, pomoćnik ravnateljice Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Bukovac ističe kako vlada veliki interes za projektima koji se financiraju iz EU fondova.

“O tome koliki je interes govori činjenica da smo mi već do sada, znači početkom 2019. godine, raspisali više od 90 posto raspoloživih sredstava. Od toga je ugovoreno nešto više od 60 posto svih raspoloživih sredstava, a isplaćeno je oko 30 posto. Procjenjujemo da ćemo u ovoj godini, s obzirom na veliki interes koji vlada, uspjeti raspisati sva raspoloživa sredstva, te veći dio njih ugovoriti i do 2023. u konačnici imati 100-postotnu iskorištenost sredstava.”

VEZANE VIJESTI
Tri zlata i srebro iz Třineca!

Jedan od sudionika u panel raspravi bio je i zamjenik predsjednika Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije, Mario Turalija, koji je prezentirao najnoviji program ruralnog razvoja, odnosno male kredite u poljoprivredi u iznosu do 50.000 eura.

“Imamo prezentirati najnoviji program ruralnog razvoja, odnosno malih kredita u poljoprivredi do 50.000 eura, gdje su kamatne stope od 0,1 do 1 posto. Znači gdje se naši korisnici u Hrvatskoj, poljoprivrednici, mogu zaduživati manje ili isto kao i njihovi kolege u Europskoj uniji, što do sad nije bila praksa. Hrvatska Agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije je odradila u zadnje 2 godine preko 2.500 ugovora, gdje je hrvatskim poduzetnicima plasirano oko 2,5 milijarde kuna bespovratnih sredstava.” – rekao je zamjenik predsjednika Uprave HAMAG BICRO-a, Mario Turalija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here