Petrinja – otvorena izložba “Zlatko Šulentić – slikar živog kolorita”

Izložba povodom 125. obljetnice slikareva rođenja nastala je u suradnji POU Hrvatski dom Petrinja i Društva Terra banalis

331

“Zlatko Šulentić – slikar živog kolorita” naziv je izložbe koja je 5. studenoga otvorena u petrinjskoj Galerije Krsto Hegedušić.

Izložba je nastala povodom 125. obljetnice njegova rođenja, a plod je suradnje POU Hrvatski dom Petrinja i Društva Terra banalis.

Zlatko Šulentić, rođeni Glinjanin, veliko je ime drugog naraštaja hrvatske moderne, a niz životnih momenata veže ga i uz Petrinju, pojasnila je na otvorenju članica Društva Terra banalis i autorica likovnog postava Lidija Klobučar  koja je, uz izložbu slika, pripremila i izložbu o slikarevu životu i radu.

„Zlatko Šulentić je važan nadasve na nacionalnoj razini kao jedan od najznačajnijih hrvatskih slikara 20. stoljeća. Povjesničar umjetnosti Igor Zidić ga naziva povijesnim junakom drugog naraštaja hrvatske moderne, a mi Glinjani se ponosimo time što je rođen u Glini i što je jedno od njegovih remek djela, slika Jesen, naslikana u Glini. Razloga za ponos imaju i Petrinjci jer vrhunska slika Čovjek s crvenom bradom prikazuje petrinjskog slikara Stanoja Jovanovića i u antologijskim je djelima naše moderne umjetnosti“, kazala je Klobučar.

Izložba je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture RH, Sisačko – moslavačke županije i Grada Petrinje, a na otvorenju je nazočio i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Meni je drago što večeras uživamo u jednoj prekrasnoj izložbi koja ima, prije svega, i poveznicu dva grada i dva čovjeka, umjetnika. To je slikar Zlatko Šulentić koji je ovdje imao jednu inspiraciju, u našem gradu i u našem petrinjskom boemu Jovanoviću. Mislim da je to dobra poveznica. Dobra je poveznica i Društvo Terra banalis.  Večeras Petrinja pokazuje da je u ovom dijelu županije u pravom smislu riječi jedan kvalitetan, kulturni grad, grad koji ima svoju širinu, ali i svoje ljude, ima svoju instituciju kao što je to naš Hrvatski dom, naša Galerija Krsto Hegedušić. Ovdje je jako puno ljudi došlo iz Siska, Gline, Petrinje i svih krajeva. To je ono što je najvažnije. Treba uživati u umjetnosti, treba shvatiti da umjetnost ima ogromnu širinu i traži specifični pristup i poštovanje različitosti“, ustvrdio je Dumbović.

Da će ovu izložbu, nakon Petrinje, imati prilike ugostiti i Glinjani, nada se glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević koji je nazočio njenom otvorenju.

„U fazi smo uređenja Hrvatskog doma i do Nove godine će taj dio biti završen. Već smo večeras razgovarali da bi izložbu odavde preselili u Glinu kako bi i Glinjani mogli vidjeti djela koja je Zlatko Šulentić ostavio nama na čuvanje. Moramo i zajedno s Interpretacijskim centrom baštine Banovine i Društvom Terra banalis raditi na očuvanju kulturne baštine koja je na ovom našem području zaista bogata. Na najboljem smo putu. Imamo dosta toga za pokazati, ali evo prije svega moramo obaviti svu tu kulturnu baštinu koja je po godinama stajala zapostavljena. Veselimo se novim vremenima. Već smo ove godine imali dosta kulturnih događanja,  a radujemo se što ćemo ih iduće godine imati još i više“, rekao je Kostanjević.

Dodajmo kako se izložba u Galeriji Krsto Hegedušić može pogledati do 16. studenoga.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here