Tim dr. Marlene Ljubičić, mlade liječnice iz Petrinje koja radi na Odjelu za radiologiju sisačke Opće bolnice, nedavno je izveo vrlo složen intervencijski zahvat kojim je spašen život pacijentice koja je bila u životnoj opasnosti.

Radi se o zahvatu perkutane drenaže transglutealnim pristupom, koja je najsuvremenija metoda liječenja perirektalnog supralevatornog apscesa. Laički rečeno, iz teško dostupnog mjesta u zdjelici je trebalo kateterom kroz kožu izvući gnojnu nakupinu. Navedeni zahvat je prvi put izveden u Sisku, a slične zahvate radi još samo jedan liječnik u Hrvatskoj, radiolog KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu.

Kako bi joj čestitao na ovom iznimnom uspjehu, petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović organizirao je prijem u gradskoj vijećnici na kojem joj je poručio da je, u mnoštvu negativnih priča vezanih uz zdravstvo, ovo jedna lijepa priča te kako su Petrinjke i Petrinjci ponosni na nju.

„Kada sam u medijima pročitao o vama i ovom dostignuću, ta je vijest zasjenila sve druge vijesti i bio sam ponosan. Rekao sam: „To je moja Petrinjka!“. Najmanje što možemo učiniti zbog takvih djela je pozvati vas i ugostiti ovdje, izraziti vam našu zahvalnost i poštovanje, i mene kao gradonačelnika i mojih najbližih suradnika. I mi u Gradu, poglavito kroz našu Petrinjsku kuću zdravlja, radimo na zdravstvenim projektima i nastojimo senzibilizirati javnost te kroz edukaciju i prevenciju napraviti što je više moguće i poboljšati zdravstveni standard“, kazao je Dumbović te čestitao doktorici što je „pokazala hrabrost pojedinca u struci koji preuzima odgovornost i svojim djelima nadahnjuje sve oko sebe“.

VEZANE VIJESTI
Usvojen proračun, građani Petrinje bi iz njega trebali profitirati

Dr. Ljubičić se zahvalila na prijemu istaknuvši kako je počašćena što je njen Grad prepoznao vrijednost onoga što radi zajedno sa svojim kolegama naglasivši kako bi voljela da takva priznanja doživljavaju i češće.

„U medicini je najteže preuzeti odgovornost, ali to je naša svakodnevica, jer to činimo sa svakim pregledom, nalazom, postavljenom dijagnozom na neki način preuzimamo odgovornost, kako ja, tako i moje kolege. Strašno me čini sretnom što sam uspjela izvesti ovaj zahvat. No, to je rezultat višegodišnjeg truda i rada, ne samo mene, već čitavog odjela na kojem radim. Slične zahvate radimo već dugi niz godina, ali ovako složen zahvat nismo nikada radili. Takvi se zahvati, intervencijske radiologije, ne rade niti na svim klinikama, a što se tiče općih bolnica, možda postoji još jedna osim sisačke koja radi intervencijske zahvate“, rekla je Ljubičić.

VEZANE VIJESTI
Matej Dumbović novi je igrač petrinjske Mladosti

Uspjeh je tim veći jer je riječ o zahvatu koji zahtjeva subspecijalizaciju i dosta posebne opreme, no doktorica je rekla kako su se snašli, improvizirali s onim što imaju te, srećom, uspjeli.

„Sretna sam što sam ovdje kao građanka Petrinje, mog grada koji jako volim. Stalo mi je da se ovakve pozitivne priče iznose u javnost jer je danas dosta negativna percepcija o zdravstvu i liječnicima. Po mom je mišljenju položaj liječnika u Hrvatskoj jako loš, a naročito u našoj županiji. Ja bih se usudila reći da sam jako nesretna što ne nailazimo na razumijevanje vodećih struktura. Nitko nas ne pita za mišljenje ili kakve imamo probleme, što predlažemo da bi nam bilo bolje, a trudimo se i dajemo sve od sebe. Svaki dan napravimo strašno puno posla koji nije toliko -eksponiran u javnosti i o tome se ne priča, a uvijek kad se priča, priča se većinom o negativnim stvarima“, ustvrdila je doktorica.

VEZANE VIJESTI
VIDEO - Od ove godine Tominje u Petrinji traje tri dana!

Na kraju se osvrnula i na problem odlaska liječnika iz Hrvatske. Iako, kaže, ima ponuda, ona ne želi otići odavde. Izrazila je nadu da će ovakvih pozitivnih djela biti još i više, a zajedno s njima, nada se, još i više optimizma.

 

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here