Petrinjski branitelji najavili prosvjed i blokadu prometnica nastavi li se izgradnja Centra za azilante

Na dan izbora za EU parlament najavili su održavanje mirnih prosvjeda na kojima će blokirati državne ceste prema Sisku i Petrinji

960

Članovi petrinjske Inicijative branitelja ne odustaju od zahtjeva za obustavom projekta izgradnje Centra za azilante u Maloj Gorici. Na dan izbora za EU parlament najavili su održavanje mirnih prosvjeda na kojima će blokirati državne ceste prema Sisku i Petrinji.

Ogorčeni su zbog ignoriranja nadlaženih institucija njihovih zahtjeva koje su im uputili 23. ožujka, a za njihovo su očitovanje postavili rok do 8. svibnja. Zahtjeve i peticiju s tri tisuće potpisa protiv izgradnje i realizacije projekta “Uspostava infrastrukture i jačanja kapaciteta prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici”, uputili su vladi i premijeru Andreju Plenkoviću, Ministarstvu unutarnjih poslova i ministru Davoru Božinoviću, a sa zahtjevima su upoznali i Europski parlament i Vijeće Europe.

VEZANE VIJESTI
VIDEO - Štromar u Petrinji i Kostajnici obećao pomoć s klizištima i smještaj stradalnicima

Među ostalim, Inicijativa branitelja je zahtijevala da se stave izvan snage sve dosadašnje odluke vezane uz izgradnju prihvatilišta, odluku vlade da se na području Sisačko-moslavačke županije više neće graditi niti jedan novi prihvatni centar za smještaj azilanata ili migranata, da se Europski parlament i Vijeće EU  obavijeste o stavljanju svih dosadašnjih odluka izvan snage, te da se predviđenih četiri milijuna eura prenamijeni za druge potrebe.

“Još uvijek nismo zaprimili nikakav odgovor što smatramo krajnje neodgovornim od državnih institucija koje bi trebale biti u službi svojih građana. Ne samo da ste prošli sve razumne i zakonske rokove da nam odgovorite, već i ignorirate naše zahtjeve”, ističu u pismu kojeg je u ime Inicijative branitelja grada Petrinje potpisao Ivo Vranić.

VEZANE VIJESTI
SISAK: U Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić obilježen 'Dan mimoza'

Svu dokumentaciju, navode, proslijedili su i “Parlamentu EU i Vijeću EU kako bi bili upoznati sa netransparentnošću i neinformiranju lokalnog stanovništva te jednostranim odlukama ‘ispod stola’ od strane lokalne, županijske i državne vlasti”.

U obrazloženju zahtjeva navode netransparentnost postupka, izostanak suradnje s lokalnim stanovništvom, nemogućnost rješavanja infrastrukturnih potreba naselja te sigurnosna pitanja.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here