Porast temperature, a s njim i ubrzano topljenje snijega budno se, zbog mogućih opasnosti od poplava, prati i na petrinjskom području, a Stožer civilne zaštite Grada Petrinje je spreman i poručuje kako razloga za paniku nema.

Stožer, kojem je na čelu načelnik Vlado Lovreković, direktor petrinjskog poduzeća Komunalac te njegov zamjenik Zvonimir Ljubičić, zapovjednik Vatrogasne postrojbe Grada Petrinje, okuplja predstavnike Gradskog društva Crvenog križa Petrinja, Policijske postaje Petrinja, Državne uprave za zaštitu i spašavanje Područnog ureda Siska, medicinske ustanove, Upravnog odjela za komunalne djelatnosti te Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu Grada Petrinje i predstavnike trgovačkog društva Privreda. Svi su se oni okupili na sastanku Stožera u petrinjskoj gradskoj upravi na kojem je Lovreković istaknuo kako su kratkoročne prognoze povoljne, no zbog dugoročnih ipak valja biti na oprezu i pripravan.

„Nekakve stručne procjene ljudi iz Hrvatskih voda govore da bi rijeke Sava i Kupa te Petrinjčica trebale ostati u svom koritu. To su kratkoročne prognoze, za narednih nekoliko dana, i prilično su pouzdane, no dugoročne prognoze su nezahvalne i o njima je još’ prerano govoriti. Zbog toga je bitno da se mi pripremimo, ako bi bilo nekih problema. Topljenje snijega bi dakle trebalo proći bez problema, problem bi mogle stvoriti nove padaline koje se očekuju, no to se još ne može sa sigurnošću reći. Napominjem, sve su procjene da bi to na našem području trebalo proći bez nekih većih šteta, ali važno je ipak biti pripravan. Iz Hrvatskih voda nam je rečeno kako će materijala, koji će eventualno biti potreban, biti dovoljno, zečje nasipe će oni najvjerojatnije raditi sami, ako bude potrebe, no oni ne predviđaju da će biti ikakvih problema“, izvijestio je Lovreković i dodao kako su uspostavljena i stalna dežurstva te kako su, po potrebi,  spremni pomoći i intervenirati na terenu.

VEZANE VIJESTI
STOŽER SMŽ Tri novooboljele osobe, dvije iz Siska i jedna iz Kutine

Intervencija vatrogasaca je već bilo, potvrdio je zamjenik načelnika Zvonimir Ljubičić koji je rekao kako je naglo topljenje snijega izazvalo pojedine probleme.

„Imali smo pet intervencija koje su više bile takve naravi da smo morali obići ljude i smiriti situaciju jer je ljude uhvatila malo panika. Snijeg se otapa pa su kanali bili djelomično prepunjeni, no to se smirilo. Razloga za paniku nema jer su Kupa i Petrinjčica još uvijek u svom koritu. Problem je bio u Mošćenici u jednom dijelu gdje se izlio potok, no kuću koja je bila ugrožena smo ogradili vrećama. Vatrogasci obilaze svakog tko nazove. Građani znaju da do nas mogu doći i preko službe 112. Vatrogasci će izaći na teren i procijeniti situaciju. Pumpe su uglavnom spremne. A što se tiče porasta Kupe, vidimo da u Karlovcu raste tri centimetra na sat što još nije niti na razini pripremnog stanja, tako niti kod nas u Farkašiću gdje raste nekih 10 do 12 centimetara. Mislim da će to ipak ubrzo početi opadati, ali vidjet ćemo s obzirom da u Gorskom kotaru i Delnicama ima još dosta snijega i ne znamo koliko će se on brzo topiti. Mislim da kod nas ne bi smjelo nekih problema, osim ako ne bude novih oborina, a to ćemo pratiti“, rekao je Ljubičić.

VEZANE VIJESTI
Petrinjski gimnastičari napokon imaju "dom" kakav zaslužuju

Direktor petrinjske Privrede Zoran Zechner osvrnuo se na radove na projektu Aglomeracije u Petrinji u blizini vodozaštitnih objekata.

„Sva gradilišta koja su u blizini vodozaštitnih objekata, dakle nasipa u blizini Kupe i Petrinjčice, bila su zaštićena talpama i drugim mjerama u suglasnosti s vodnim nadzorom Hrvatskih voda. Stanje se prati zajedno s nadzorom službom i s nadležnim službama Hrvatskih voda i u slučaju bilo kakve potrebe, izvođač će dobiti nalog za odgovarajuću intervenciju“, kazao je Zechner.

Snijeg je već izazvao određene štete na objektima, ali za sada, riječ je o izoliranim slučajevima, izvijestio je privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu Grada Petrinje Ante Marić.

„Snijeg je napravio značajne štete na gospodarskim objektima, posebnom po selima gdje ima starijih štala. Tako da već imamo pet – šest prijava za urušavanje krova zbog težine snijega, što ipak nije uobičajeno za ove naše prilike.  No to su, možemo reći, još uvijek izolirani slučajevi. Kada bi bilo više prijava, onda bi morali razmišljati io prijedlogu o proglašenju elementarne nepogode zbog toga jer su tu materijalne posljedice značajne. Također, imat ćemo veća oštećenja na našim lokalnim cestama  zbog erozije prilikom topljenja snijega, ali to ćemo još ustanoviti u naknadnim pregledima“, naglasio je Marić.

VEZANE VIJESTI
Za petrinjske žrtve zapaljeno 598 lampiona i 28 baklji

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je istaknuo kako su u Petrinji spremni na sve ono što može izazvati elementarnu nepogodu, no i on je umirujuće poručio kako nema mjesta panici.

„Mi imamo iskustvo posljednjih godina da je priroda nemilosrdna, da nam vraćana jedan određeni način i da mi iz godine u godinu moramo biti sve spremniji na elementarne nepogode. Znamo da se kod Karlovca rade određene pripreme. To je signal i nama da moramo biti spremni. Mislim da smo se na vrijeme organizirali. Svi vi ste preuzeli odgovornost i za ovaj dio, eventualne elementarne nepogode, za to ste osposobljeni, imati i adekvatnu opremu. U narednim danima pratit ćemo situaciju i na nama je da ne radimo paniku, ako nema mjesta panici. Meni je zadovoljstvo što smo danas ovdje i što možemo poručiti da smo spremni i da ćemo, ako bude potrebe, biti na onoj razini koja se od nas očekuje“, poručio je Dumbović te na kraju ustvrdio kako su država i županija, baš kao i gradovi i općine koji se nalaze uz rijeke, svjesni opasnosti koja prijeti na tim područjima te kako spremni čekaju razvoj situacije i eventualnu opasnost od poplave.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here