PISMO NOVSKA Dodijeljene diplome polaznicima škole za programere video igara

291

U Novskoj je 5. studenog održana svečanost na kojoj su dodijeljene diplome polaznicima programa edukacije za izradu video igara.

Naime, jedna od brzo rastućih industrija u svijetu pronašla je svoje mjesto i u Novskoj. Riječ je o industriji budućnosti, gaming industriji ili izradi video igara, koja predstavlja veliki izvozni potencijal. Na vrijeme su ovaj potencijal uvidjeli u Razvojnoj agenciji Sisačko-moslavačke županije Si-Mo-Ra pa su u suradnji sa Gradom Novska krenuli u projekt Poduzetničkog inkubatora Sisačko-moslavačke županije PISMO.

Novska je s tim projektom postala nacionalno prepoznatljiv grad, brendirali su se kao grad koji je otvoren za nove poglede i nove tehnologije, istaknuo je gradonačelnik Novske Marin Piletić.

“Ovakve mjere u ovoj branši nisu uobičajene, potpore od 155 tisuća kuna možete dobiti isključivo u Novskoj, Sisačko-moslavačkoj županiji i uz podršku Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Vjerujem da ste s time, kao i s ostalim mjerama upoznati. Prva generacija polaznika edukacije uspjela je stati na noge, naš Poduzetnički inkubator PISMO je popunjen, a već nakon druge generacije susrest ćemo se s nestašicom poslovnih prostora.  11. studenog starta treća generacija, prijave su objavljene i obavljene i vjerujem da će interes biti veći no ikad!”

VEZANE VIJESTI
Župan posjetio prvu rođenu bebu u Sisačko-moslavačkoj županiji

Druga generacija polaznika edukacije, njih 40 iz čitave Hrvatske primilo je ovom prilikom diplome o uspješno završenom školovanju za programere video igara. Jedan od polaznika edukacije bio je i Josip Kudlek iz Petrinje.

“Puno toga smo naučili, čak do te mjere da će se mnogi od nas upustiti u osnivanje vlastitih tvrtki preko programa koje nudi HZZ. Ovdje u Inkubatoru planiram pokrenuti svoj posao vezan uz video igrice namijenjene korištenju na mobilnim uređajima. Ovo je zaista sjajna prilika za nas koji smo novi u ovoj branši!”

Edukaciju je uspješno završio i Marko Kljajić iz Siska.

“Od djetinjstva sam želio raditi na osmišljavanju igrica, a za ovu edukaciju sam se odlučio na preporuku prijatelja koji su je završili. U ovih šest mjeseci koliko je program trajao naučili smo sve što se moglo naučiti, pa sa zadovoljstvom mogu reći kako planiram pokrenuti svoj posao ovdje u Novskoj!”

Što ju je privuklo na edukaciju u Novsku pojasnila je Mateja Huško iz Zagreba.

“Bavila sam se izradom video igara u jednome timu, igrom slučaja završila sam na Reboot Developu u Dubrovniku gdje sam upoznala ljude iz Poduzetničkog inkubatora koji su nas upoznali s projektom i pozvali nas. Poziv sam odlučila prihvatiti jer je ovo doista jedinstvena prilika za naučiti nešto novo. Planiram otvoriti tvrtku i nakon što se posao razvije raditi za neku od velikih tvrtki iz branše.”

VEZANE VIJESTI
Izabrana Vinska kraljica Sisačko-moslavačke županije 2019/2020. godine

Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, najavio je da će i ubuduće financijski pomagati osposobljavanje kadrova u tom sektoru.

“Ovaj program poticaj je i drugim županijama i gradovima da se priključe nekim od projekata i tako proaktivno uključe u borbu protiv manjka radnih mjesta.”

Potporu ovom programu daje i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, a svečanosti uručenja diploma nazočila je državna tajnica Majda Burić.

“U posljednje tri godine Ministarstvo je u zapošljavanje na području Sisačko-moslavačke županije uložilo 150 milijuna kuna poticajnih sredstava, omogućivši da posao dobije pet tisuća osoba”, istaknula je te se osvrnula na Inkubator: “HZZ i Ministarstvo su u posljednje dvije godine osigurali oko dva milijuna kuna za ovaj projekt u koji je uključeno između 60 i 70 gamera. Dobra vijest je i da je 72% vas mlađe od 29 godina, a posebice činjenica da većina vas samostalno pokreće vlastiti posao nakon završene edukacije.”

VEZANE VIJESTI
Aktualni sat 10. sjednice Županijske skupštine SMŽ

Župan Ivo Žinić najavio je izradu projekta za izgradnju kampusa za gaming industrije u Novskoj, a potom su polaznicima uručene diplome.

Ponosan na drugu generaciju koja je završila edukaciju u Novskoj bio je i župan Ivo Žinić koji je podsjetio kako je ideja da Sisačko – moslavačka županija postane središte gaming industrije u svojim začetcima naišla na podsmijeh.

“Pozitivno smo iznenađeni brzinom kojom se ova priča razvija! Mi danas imamo već drugu generaciju polaznika edukacije, a u Srednjoj školi u Sisku novi program tehničara za razvoj video igara za koji je interes daleko prešao upisne kvote. Na vrijeme smo prepoznali interes za nove tehnologije i krenuli u priču!”

Župan je najavio i izradu projekta za izgradnju kampusa za gaming industriju u Novskoj.

Inače, do sada je gaming edukaciju završilo 39 polaznika, a njih 18 je otvorilo tvrtku u Inkubatoru PISMO. Uskoro kreće novi krug edukacije. 40 novih polaznika starta s edukacijom 11. studenoga u Novskoj, a polaznici i ovaj put dolaze s područja čitave Hrvatske.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here