Od 1990-e godine 21. listopad se u Londonu obilježava kao Svjetski dan jabuka, a tu je tradiciju pokrenula organizacija Common Ground s ciljem promicanja zdravstvenih kvaliteta ovog sočnog i zdravog ploda. U Hrvatskoj se Dan jabuka, ovisno o mjestu, obilježava 20. ili 21. listopada.

Naime, samo dvije jabuke tjedno za 23% smanjuju rizik od dijabetesa, pune su vlakana i vitamina, čuvaju zube, vitku figuru, a sprječavaju i nastanak Alzheimerove bolesti.

Zašto ju onda ne iskoristiti u jednostavnom desertu? :)

Potrebno za prhko tijesto (za 12 manjih pita ili jednu veliku promjera 20-23 cm)

  • 300 g brašna
  • 225 g maslaca
  • 120 ml hladne vode
  • 1 jušna žlica šećera
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 čajna žličica octa

Potrebno za nadjev

  • 4 jabuke (birajte slatke sorte, npr. Idared)
  • 4 jušne žlice brašna
  • 4 jušne žlice šećera
  • 1 čajna žličica mljevenog muškatnog oraščića
  • 1 čajna žličica mljevenog cimeta
  • 1 bjelanjak
  • 25 g maslaca
  • limunov sok (od pola limuna)
  • 1 žlica meda

Priprema tijesta

  1. U veću posudu sipajte brašno, šećer i sol, kratko promiješajte da se sastojci povežu. U smjesu potom dodajte maslac narezan na kockice, pa kratko miksajte (ili blendajte) dok se maslac ne usitni
  2. U hladnu vodu dodajte ocat, pa izlijte u smjesu i miksajte / blendajte kratko dok se sastojci ne sjedine
  3. Smjesu oblikujte u loptu, stavite u vrećicu (za zamrzavanje) i ostavite u hladnjaku cca 1-2 sata

Priprema nadjeva

  1. Jabuke ogulite, pa izrežite na kockice. Dodajte šećer, brašno, muškatni oraščić, cimet, sok limuna i med

Priprema pite

  1. Tijesto izvadite iz hladnjaka i tanko razvaljajte, pa kalupom ( i šira čaša će poslužiti) režite krugove
  2. Položite tijesto u prethodno nauljen lim / kalup za muffine, pa prstima oblikujte košarice
  3. Dodajte nadjev do vrha košarice, pa na svaku košaricu kockicu maslaca
  4. Umutite bjelanjak uz dodatak žlice vode pa premažite rubove košarica

5. Svaku košaricu prekrijte tijestom, zatim pomoću vilice prema unutra utisnite rubove

6. Nožem lagano zarežite četiri crte kao što je prikazano na slici

7. Premažite ostatkom bjelanjka, posipajte šećerom (smeđim ili bijelim)

8. Pecite 15-20 minuta (ovisno o pećnici) na 195 C (pite su gotove kada se vrh zarumeni

9. Poslužiti ih možete uz sladoled ili šlag (Dolcela šlag s okusom vanilije je odličan uz ovu kombinaciju)

PS- Možete ostaviti i košarice bez pokrova, a izgledaju ovako:

U slast! :)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime