Plenković o gužvama na granicama: “Naći ćemo institucionalne i pravne metode da spriječimo ovakve situacije u budućnosti”

400

 

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković osvrnuo se na kontrole na granicama i gužve koje su se jučer stvarale na pojedinim graničnim prijelazima. Istaknuo je da je od početka provedbe nove Uredbe u svakodnevnom kontaktu sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom.

«Razgovaramo i mislim da sam dovoljno argumentirao kolegi Ceraru, a vidim da i on pokazuje razumijevanje, da je striktna sustavnih kontrola neodrživa, pogotovo uoči Uskrsa i u sljedećim tjednima turističke sezone. Moj je apel bio vrlo jasan: da i slovenska policija prijeđe sa sustavnih na ciljane kontrole, što je praktički povratak na režim», rekao je predsjednik Vlade.

Dodao je da će potezi slovenske policije koja, kada uoči da su redovi preveliki, prelazi na režim ciljane kontrole, rezultirati manjim čekanjima i manjom nervozom brojnih putnika, turista, hrvatskih državljana i svih onih koji žele boraviti u Hrvatskoj.

Premijer Plenković naglasio je da je ovo kratkoročno rješenje međusobnih dogovora prvi korak. Najavio je kako će drugi korak biti nalaženje dugotrajnog rješenja, zajedno sa svim ostalim partnerima, koje će Hrvatsku dovesti u položaj da činjenica da se priprema za ulazak u Schengen ne smije ni na koji način ugroziti gospodarske interese ili Hrvatsku kao turističku zemlju.

«Naći ćemo i institucionalne i pravne metode da spriječimo ovakve situacije u budućnosti, a istodobno smo spremi dati svoj doprinos u sprječavanju terorizma i vrlo učinkovitoj kontroli naših granica prema zemljama koje još uvijek nisu u Europskoj uniji», kazao je Plenković.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here