Otvarajući današnju sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na stanje na granicama. Ocijenivši da su sustavne kontrole za Hrvatsku kao turističku zemlju neodržive, kazao je da je Hrvatska pokrenula široku diplomatsku aktivnost na tu temu.

Dobrim je ocijenio što je Mađarska najavila da će sa sustavne kontrole prijeći na ciljanu kontrolu. Poručio je da će u dijalogu sa slovenskim partnerima nastojati postići da i oni prijeđu na režim ciljanih kontrola kako bi se izbjegle gužve kakve su zabilježene proteklih dana na granicama.

Iskoristit ćemo sve moguće pravne, institucionalne i političke alate koje imamo na raspolaganju kroz dijalog u okviru Europskog vijeća kako bismo ovaj problem riješili jer on za nas, kao turističku zemlju, ne može biti prihvatljiv“, kazao je predsjednik Vlade.

Dodao je da će Hrvatska nastaviti s angažiranim pristupom ispunjavanju schengenskih kriterija.

Osvrnuo se i na odluku Saveznoga suda Švicarske, vezanu uz dio zahtjeva Hrvatske za suspenzivnim učinkom izvršenja pravorijeka od 23. prosinca, koji je odbijen. Predsjednik Vlade istaknuo je da se ne radi o odluci koja se odnosi na sam meritum osnovanosti žalbe, već isključivo na dio suspenzivnog učinka.

Obavit ćemo konzultacije s odvjetnicima i dogovoriti sljedeće korake glede te teme“, kazao je Plenković.

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here