Plenković u Hrvatskoj Kostajnici uručio ključeve obiteljima čiji su domovi uništeni prošle godine

U Hrvatskoj Kostajnici premijer Andrej Plenković uručio je ključeve novih šest kuća i jednog stana stanovnicima koji su ostali bez domova tog 13. ožujka prošle godine kada se na Ulicu Stari put odronilo gotovo milijun kubika zemlje i uništilo i oštetilo desetak kuća i objekata

588

U Hrvatskoj Kostajnici potpisani su ugovori o darovanju domova i predani ključevi nekretnina u trajno vlasništvo građanima koji su ostali bez svojih domova u klizištima prošle godine. Tim povodom stigli su i premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar te župan sisačko-moslavački Ivo Žinić. Dalibor Biščan gradonačelnik Hrvatske Kostajnice zahvalio je vladajućima na održanju svog obećanja da će oštećenim građanima u klizištima prošle godine, vratiti njihove domove.

“Jednostavno uvijek kada se sjetim onog događaja kada smo s jedne strane imali poplavu, a s druge strane se dogodilo to klizište Kurbanog brda u ulici Stari put. Nitko nije mogao očekivati. Imamo adaptirane objekte i jedan projekt koji je jako brzo realiziran jer neke stvari koje su se dogodile još 2014. godine kada je bila ona poplava, znamo da nisu riješene. Želim svima uspješan život, želim da se nikad ne ponovi, puno sreće, da budemo susjedi i da kad prođemo, sad, na novim adresama lijepo ćemo se pozdravit i podružit.”

U 13 mjeseci od urušavanja kuća s obiteljima nestalih domova razgovarao je i dogovarao sve planove državni tajnik središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar.

VEZANE VIJESTI
Reciklažnim dvorištem prema kvalitetnijem gospodarenju otpadom u Velikoj Ludini

“Drage obitelji, puno puta smo se sastajali. Meni je drago da smo dočekali i ovaj sastanak. Želja mi je da sljedeći put kad dođem ovdje u Kostajnicu dođem kod vas u vaše nove domove koje ćete danas dobiti i da u jednom neformalnom druženju onda možemo pričati o nekim ljepšim stvarima. Kao državnog tajnika središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje me ovaj trenutak veseli još i dodatno, s ovim današnjim ugovorima vi postajete vlasnici i novih domova. to je ono što na neki način mi zaokružujemo svoju priču, od privremenog i trajnog stambenog zbrinjavanja do darovanja.”

Dodijeljeno je 6 kuća i jedan stan, a za renovaciju tih državnih kuća i stanova potrošeno je 6,5 milijuna kuna. Ministar graditeljstva Predrag Štromar kazao je kako su sreća i zadovoljstvo građana najbolji dar za političara:

“I siguran sam da se veselite svojim novim kućama, na svom novom domu. Kada radite na ovakvim projektima, onda znate da se vrijedi baviti politikom i da možete biti ponosni kada nešto učinite ljudima koji stvarno trebaju pomoć nas političari. bili smo puno puta ovdje, dogovarali smo se, razgovarali, obećavali, evo sad smo izvršili to obećanje.”

Premijer Andrej Plenković uručio je ključeve novih domova za sedam obitelji koje su zadnjih 13 mjeseci provele u državnim kućama i stanovima ili kod prijatelja i rodbine.

VEZANE VIJESTI
Svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježen Dan grada Hrvatske Kostajnice

“Vjerujem da vam nije bilo lako i ne možemo mi do kraja razumijeti što znači izgubiti svoj dom na tako neočekivan i neobičan način. No, ono što smo tada obećali je da će vlada i država stat iza vas da se napravi sve što je potrebno kako bi mi vama dugoročno riješili vaše stambeno pitanje. Mi smo, evo u 13 mjeseci od krize došli u situaciju da ćete doći u posjed vaših novih kuća. Ja vjerujem da će to biti korisno za vas, za vaše obitelji, za sve vas koji ćete ih koristiti. Mi smo na ovaj način napravili jedino ono što je normalno i prirodno i nadam se da ćete nastaviti život na najnormalniji mogući način kao i svi drugi vaši sugrađani ovdje u Hrvatskoj Kostajnici.”

Stanovnica Ljilja Marjanović koja je i sama izgubila dom nad glavom, u ime 30-ak mještana Hrvatske Kostajnice s istom sudbinom, zahvalila se svima koji su im olakšali težak period kada su izgubili krov nad glavom:

VEZANE VIJESTI
Obilježena 28. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu na glinskom području

“Posebno bi se zahvalila našem gospodinu predsjedniku Vlade Plenkoviću, gospodinu Štromaru koji je bio cijelo vrijeme s nama, gospodinu Mažaru, gospodinu županu, našem gradonačelniku koji je stalno bio uz nas cijelo vrijeme i svim ljudima u cijeloj Hrvatskoj koji su na neki način nama omogućili i pomogli da prebrodimo sve ove svoje nevolje i muke koje smo proživjeli u zadnjih godinu dana. Beskrajno sam sretna i zahvalna i oprostite što mi malo drhti glas jer su me ponijele emocije.”

Ulica Stari put, nažalost, i dalje je nestabilna i tu gradnja više neće biti moguća. Na području klizišta još uvijek stoje ruševine kuća. Njih bi vojska trebala ukloniti u srpnju ili lipnju ove godine.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here