Počast stradalim žrtvama Škabrnje odalo i izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije

250

Obilježavanju 28. obljetnice stradanja Škabrnje jučer je nazočilo i izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije predvođeno županom Ivom Žinićem.

Tog kobnog 18. studenog 1991. godine, nakon što je slomljen otpor slabo naoružanih, malobrojnih branitelja, počelo je krvavo divljanje agresorskih snaga.

Žene, djeca i starci bez milosti su ubijani neposredno nakon izlaska iz skloništa. Neprijateljske snage ubijale su ih iz neposredne blizine hicima iz vatrenog oružja, tupim predmetima, udarcima po glavi i hladnim oružjem. Prvi dan srpske okupacije ubijena su 43 škabrnjska civila i 15 branitelja. No pokolji su nastavljeni i sljedećih dana, a do oslobođenja mjesta u akciji ‘Oluja’ 1995. broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86.

VEZANE VIJESTI
Župan Žinić uputio čestitku povodom Dana neovisnosti

Sjećanje na jedan od najvećih zločina tijekom srbočetničke agresije na Hrvatsku počelo je komemorativnim programom na zapadnom ulazu u mjesto, odakle je pošla i kolona sjećanja do spomen-obilježja masovne grobnice. Zajednički vijenac u ime svih Izaslanstava položilo je izaslanstvo Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata.

U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održana je Sveta misa, nakon koje je uslijedila hodnja do spomen-obilježja na mjesnom groblju sv. Luke. Ispod središnjeg križa kod spomen-obilježja položeni su vijenci i zapaljene svijeće za žrtve iz Škabrnje, čime je završen službeni program obilježavanja 28. obljetnice stradanja Škabrnje.

VEZANE VIJESTI
Predsjednica u Popovači, Kutini, Novskoj, Lipovljanima, Jasenovcu i Hrvatskoj Dubici

Izvor/foto: Sisačko-moslavačka županija

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here