Počinje nogometna Liga nacija!

266

Susretom Kazahstana i Gruzije počinje novo UEFA-ino natjecanje Liga nacija. Hrvatska u ovo natjecanje kreće gostovanjem kod Španjolske.

Liga nacija je natjecanje koje će zamijeniti termine prijateljskih utakmica kako bi momčadi imale što više natjecateljskih susreta, kako bi slabije reprezentacije dobile više prilika igrati protiv jačih i kako bi se, jasno, zavrtjela i neka lova. U natjecanju sudjeluje svih 55 europskih reprezentacija, a pobjedniku će se dodijeliti novi pehar.

Reprezentacije su podijeljene u četiri jakosne lige (A, B, C, D) prema UEFA-inom koeficijentu nakon kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Lige A i B imaju po 12, liga C 15 i liga D 16 reprezentacija.

Pobjednici skupina lige A igraju “final four” kojim će se odrediti prvak Lige nacija, a domaćin će biti jedna od zemalja sudionika. Igrat će se i utakmica za treće mjesto, a termin odigravanja završnice je lipanj 2019. godine.

Najlošije momčadi u svakoj skupini ispadaju u nižu ligu. Pobjednici skupina u preostalim ligama idu u viši rang natjecanja, a najlošiji ispadaju u niži.

Pobjednik svake grupe ulazi u dodatne kvalifikacije za Europsko prvenstvo, za ona četiri preostala mjesta. Četiri pobjednika grupa svake lige jednokružno igraju polufinale i finale, odnosno “final four”. Domaćin polufinala odredit će plasman u grupama, a domaćin finala odredit će se ždrijebom. Te utakmice igraju se u ožujku 2020. godine, odnosno tri mjeseca prije početka Europskog prvenstva.

Vatreni su u skupini najjače A lige sa Španjolskom i Engleskom. Koliko im je ostalo snage nakon Svjetskog prvenstva, saznat ćemo vrlo brzo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here