Danas, 11. lipnja, na dan rođenja hrvatskih velikana Antuna i Stjepana Radića – Sisačko-moslavačka županija slavi svoj Dan.

Program obilježavanja Dana Sisačko-moslavačke županije započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac. Vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva; obitelji poginulih i nestalih branitelja Domovinskog rata, izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije predvođeno županom Ivom Žinićem, izaslanstva brojnih gradova i općina, izaslanstvo PU sisačko-moslavačke, predstavnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici braniteljskih udruga i političkih stranaka. Nakon zajedničke molitve okupljeni su zapalili svijeće i ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku dr. Franje Tuđmana u Sisku. Svečanost je potom nastavljena u Desnom Trebarjevu polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred mjesta rodne kuće Stjepana i Antuna Radića.

“Kao svake godine i na ovu 26. obljetnicu došli smo u Desno Trebarjevo, mjesto gdje su rođeni velikani hrvatskog naroda- braća Antun i Stjepan Radić čije su misli i riječi itekako prisutne i danas među nama. Domoljublje, pravednost, nacionalne i opće slobode su stvari po kojima su braća Radić bili poznati i s kojima su kroz povijest zajedno sa hrvatskim narodom gradili budućnost. Danas tu budućnost gradimo na jedan drugačiji način. Spomenut ću i onu rečenicu koju je izrekao i sam Stjepan Radić: “Bolje da me progone u mojoj domovini nego da me u tuđini nosi vjetar kao suhi list” te njome i danas poručujem mladima “nemojte da vas vjetar u tuđini nosi kao suhi list”, gradimo zajedno našu domovinu. Mi kao županija činimo upravo na tom tragu iskorak i želimo omogućiti mladim ljudima te svim stanovnicima ove županije ugodan život. Također, ovim putem čestitam svim žiteljima Sisačko-moslavačke županije Dan županije”, poručio je župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.

Svečanost obilježavanja 26-e obljetnice Sisačko-moslavačke županije nastavljena je svetom misom u Crkvi svetog Martina Biskupa u Martinskoj Vesi koju je predvodio sisački biskup Vlado Košić, a s početkom u 14 sati očekuje se dolazak predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović te predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na Svečanu sjednicu Županijske skupštine u INA Rafinerijskom domu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here