Multimedijalni Zrin festival nastavlja se i ove godine, a posjetiti  ga možete od 3. do 11. lipnja u Zrinu, Hrvatskoj Kostajnici, Glini, Hrvatskom Čuntiću te Gorama.

Zrin i Zrinski su dio hrvatske kulturne baštine, hrvatskog identiteta, ali i mađarskog identiteta. Zrinski su baštinili i mađarski i hrvatski identitet kao nešto svoje; oni govore, pišu i pjevaju i na mađarskom i na hrvatskom. Itekako svi znamo o njima mnogo, ali na žalost mnogi zaboravljaju po čemu su Šubić Zrinski dobili ime Zrinski i zaboravljaju njihovo sijelo koje se danas nalazi u zaboravljenom dijelu Hrvatske, na Banovini blizu Dvora na Uni.

Upravo cilj ovog ZRIN festivala je svojom multimedjialnom dimenzijom približiti svima ljepote baštine Zrinskih na Banovini, ali i svih onih ostalih predivnih lokaliteta koji su nekad davno i gospodarski i kulturološki obilježili i vjerski život tog dijela Hrvatske kojeg od 19. stoljeća nazivamo Banovina. Banovina je, sa svojim  burgovima Zrinskih, Frankopana, Baboneg-Babonića, Thurovih, Giesinga, Erdoedyja i drugih, desetljećima bila sustavno zapostavljana. Nekad je to bio teritorij u srcu srednjovjekovne Hrvatske. Dovoljno je spomenuti fantastičnu i hrabru ulogu utvrde Gvozdansko, rudnike Zrinskih, ostatke negdašnje cistercitske opatije Topusko kao jedne od najvećih ikad izgrađenih samostanskih kompleksa na tlu Hrvatske i to u stilu vrlo rane francuske gotike. Upravo u toj opatiji djelovala je pisarnica i notarnica iz koje su pred Turcima spašene mnoge knjige danas pohranjene na zagrebačkom Kaptolu, brevijari, misali, molitvenici; sjetimo se spomena na Georgi de Topusco ( Jura od Topuskog) i mnogih drugih vrjednota. Zato je baš ovakav festival iznimno važan u ovom dijelu Republike Hrvatske. 

Stari grad Zrin nije samo obično naselje, obična utvrda, to je mjesto iz kojeg su Zrinski vladali nekoliko stoljeća, u kom su se generacije rađale, krstile, kovao novac, vodili pregovori, ali i nastajala umjetnička djela. 

PROGRAM:
03. 06. – SUBOTA – 17.00
Ostaci gotičke crkve Sv. Marije Magdalene – Zrin
(u slučaju kiše i lošeg vremena koncert će se održati u Hrvatskom domu u Hrvatskoj Kostajnici)
Koncert otvorenja
Simfonijski puhački orkestar OSRH
Antonia Dunjko, sopran
Miroslav Vukovojac-Dugan, dirigent

06. 06. – UTORAK – 19.00
Hotel Central, dvorana Zrinski – Hrvatska Kostajnica
Promocija filma Hrvojke Mihanović Salopek
„Sisačka Majka milosrđa“

07. 06. – SRIJEDA – 19.00
Knjižnica i čitaonica Glina
Promocija knjige Damira Borovčaka
„Zrin 1943. – svjedoci komunističkog zločina“
10. 06. – SUBOTA – 17.00
Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije – Gore
Brass kvintet Podium
11. 06. – NEDJELJA – 18.00
Franjevačka crkva Sv. Antuna Padovanskog – Hrvatski Čuntić
Kvartet 4 SYRINX

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here