Postignut dogovor o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse koji štiti sve poljoprivrednike EU

238

Europski parlament, Vijeće i Komisija postigli su politički dogovor o novom nizu pravila koja će osigurati zaštitu svih poljoprivrednika zemalja Europske unije i velike većine poljoprivredno-prehrambenih tvrtki EU od nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

To je prvi put da će se zakonodavstvo na razini EU provoditi u ovom području, a novi okvir dodjeljuje državama članicama ovlasti za provođenje novih pravila i nametanje sankcija u slučaju utvrđenih kršenja zakona. Nakon dogovora triju institucija EU, slijedi glasovanje u Europskom parlamentu i Vijeću kako bi se postignuti dogovor i formalno potvrdio, a nakon toga, države članice morat će prenijeti novi zakonodavni tekst u svoje nacionalno pravo.

Podsjetimo, Europska komisija je u travnju 2018. nakon opetovanog inzistiranja Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta podnijela svoj zakonodavni prijedlog kako bi osigurala što veću pravednost u prehrambenom lancu i osigurala minimalnu zaštitu poljoprivrednika širom EU.

Novi europski zakon obuhvatit će poljoprivredne i prehrambene proizvode kojima se trguje u lancu opskrbe hranom, zabranjujući, po prvi put, do 16 nepoštenih trgovačkih praksi. Ostale će prakse biti dopuštene samo ako budu podložne jasnom i nedvosmislenom dogovoru između uključenih strana. Među primjerima nepoštenih trgovačkih praksi koje će biti zabranjene su i kasne isplate za pokvarljive prehrambene proizvode; otkazivanje narudžbe u zadnji tren, jednostrane ili retroaktivne promjene ugovora; prisiljavanje dobavljača da plati izgubljeni proizvod te nepoštivanje pisanog ugovora.

VEZANE VIJESTI
EUROPSKI SUD PRAVDE: Kulture dobivene tehnikom uzgoja mutagenezom i promjenama gena su GMO

Zadovoljstvo postignutim dogovorom izrazila je i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, koja je u okviru svog rada u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj uložila velike napore kako bi se novim pravilima olakšao položaj hrvatskih poljoprivrednika. Ona je podnijela čak 58 amandmana na prijedlog direktive Komisije, što samostalno, a što u suradnji s drugim kolegama iz reda Europske pučke stranke. Neki od usvojenih prijedloga zastupnice Petir odnose se na dobro definiranje uloga u lancu opskrbe hranom i jačanje uloge poljoprivrednika u odnosu na trgovce. Također, zastupnica je predložila dopunu popisa zabranjenih nepoštenih trgovačkih praski kojima su izloženi poljoprivrednici u Hrvatskoj pa je tekst  dopunjen s desetak takvih praksi među kojima je primjerice i praksa kojom kupac naplaćuje dobavljaču naknadu za čuvanje i manipulaciju nakon isporuke poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda ili pak traži naknadu od dobavljača za usluge koje nisu pružene, odnosno za usluge koje su pružene iako nisu ugovorene između ugovornih strana.

VEZANE VIJESTI
Zastupnica Petir primila priznanje za zalaganje za zaštitu pakistanskih kršćana

Nakon opetovanog zalaganja zastupnice Petir za reguliranje i suzbijanje nepoštene trgovačke prakse u Hrvatskoj kako bi se pomoglo hrvatskim poljoprivrednicima, prošle je godine Hrvatski sabor usvojio Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom te Petir poziva na njegovo dosljedno provođenje.

Na završnom pregovaračkom sastanku s predstavnicima Europskog parlamenta i Vijeća, Phil Hogan, povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj, je izjavio: “Današnji dogovor utire put za prvi zakon EU koji pruža značajnu zaštitu za sve poljoprivrednike u Europskoj uniji, njihove organizacije kao i male i srednje tvrtke. Oni će sada biti zaštićeni od „velikih“ koji djeluju nepravedno i suprotno pravilima.“
„Ovo je jedan od najvažnijih zakonodavnih akata jer je „nepoštena trgovačka praksa jedan od najvećih problema hrvatske, ali i europske poljoprivrede. Sretna sam i ponosna što je veliki trud svih nas u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj i naporan rad tijekom cijelog mandata urodio plodom. Postignuti dogovor zaista je velika pobjeda malih nad velikima i rješenje mnogih problema s kojima se susreću poljoprivrednici diljem Unije. Drago mi je da sam svojim amandmanima doprinijela budućem zakonu koji će uvelike pomoći položaju hrvatskih poljoprivrednika.“ – izjavila je Marijana Petir.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here