Sisačko-moslavačka županija i ove je godine dodijelila financijska sredstva za razvoj i unaprjeđenje lovstva na području županije te za osiguranje lovišta protiv šteta od divljači.

Za tu je namjenu osigurano oko 1,5 milijuna kuna za 40-ak lovačkih udruga i društava. Ugovore je s lovozakupcima u Lovačkom domu Lovačkog društva Fazan Petrinja 22. veljače potpisao župan Ivo Žinić koji je istaknuo kako županija na ovaj način želi pomoći razvoju lovstva.

„Danas ćemo potpisati više od 90 ugovora s 40-ak lovačkih udruga. Ukupna sredstva koja izdvajamo su milijun i 500 tisuća kuna . Ona su čak i nešto veća nego što prikupimo od lovozakupnine. Svake godine, od lovozakupnina prikupi se oko milijun i 500 tisuća kuna i ta sredstva vraćamo nazad lovačkim udrugama za unapređenje lova. Iako to nije naša dužnost, da vratimo ta sredstva, mi to unazad  tri-četiri godine činimo kako bi unaprijedili lov. Ovdje su danas predstavnici svih lovačkih udruga i prilika je to da porazgovaramo u kojem smjeru želimo razvijati lovstvo na području naše županije“, rekao je župan.

VEZANE VIJESTI
Hrvatska Kostajnica se sjeća proboja iz velikosrpskog okruženja

Ove potpore lovcima znače puno, kazao je ovom prigodom predsjednik Lovačkog saveza Sisačko – moslavačke županije Vlado Kireta naglasivši kako lovačkim udrugama i društvima, koja se većinom financiraju kroz članarine, svaka kuna dobro dođe.

„Problem su u našoj županiji, baš kao i u ostatku Hrvatske, naleti vozila na divljač i štete na poljoprivrednim usjevima. Lovačke udruge sve teže funkcioniraju i imaju sve više problema. Svaka pomoću, svaka kuna koju dobiju, njima puno znači.  Nažalost, zakonodavac nije riješio neke stvari. Najveći je problem što je kod naleta na divljač na našim prometnicama, odgovorno lovačko društvo što po svim relevantnim pokazateljima i europskim normama, ne bi trebalo biti tako. Europa je tu jasna, a mi bi se, kao članica EU trebali isto tako ponašati. Dakle da štetu ne nadoknađuje lovačko društvo, već da to pokriva osiguranje“, istaknuo je Kireta i dodao kako je zbog ovog problema ovog trenutka u Hrvatskoj više od 50 udruga koje su zbog tih troškova u blokadi i morat će u stečaj, odnosno bit će ugašene, a riječ je o udrugama koje su godinama stvarane i kroz koje su prošle brojne generacije lovaca.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here