Predsjednica Grabar Kitarović posjetila kineski ratni brod u Splitu

135

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović na poziv veleposlanice Narodne Republike Kine u Hrvatskoj Deng Ying poslijepodne je u vojnopomorskoj bazi “Lori” u Splitu posjetila brod ratne mornarice NR Kine “Lin Yi”, koji je u posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici.

U svoje i u ime Hrvatske, predsjednica Grabar-Kitarović je svojim domaćinima izrazila sućut zbog tragedije koja se dogodila prije dva dana kada se kineski kruzer prevrnuo na rijeci Jangce i rekla da svi duboko suosjećamo s obiteljima poginulih i nestalih. U svom obraćanju je istaknula dobre odnose dviju zemelja i želju da se oni osnaže, a posadi brodova je čestitala na uspješnoj misiji u Adenskom zaljevu.

“Neovisno o zemljopisnoj udaljenosti, razlici u veličini, drugačijoj tradiciji, naše dvije prijateljske države i naši narodi dijele mnoge sličnosti, a jedna od njih je duga pomorska tradicija. Tradicija plovidbe i izgradnje brodova na Jadranu traje do današnjih dana. S ovih su prostora uvijek dolazili poznati pomorci i uspješni graditelji brodova. Duga je povijest prijateljskih odnosa između naše dvije zemlje, još od Marka Pola koji je upravo sa Jadranskog mora otplovio u Kinu”, kazala je hrvatska predsjednica.

VEZANE VIJESTI
Odvjetnik Branko Šerić preuzeo obranu trostrukog ubojice iz Splita

Kao što je i tada trgovina bila jedan od pokretača razvoja i napretka društava i civilizacija i danas je u središtu naših odnosa gospodarstvo, rekla je predsjednica. Uspješne gospodarske suradnje nema bez međusobnog uvažavanja, povjerenja i razumijevanja, rekla je istaknuvši da vjeruje kako te odlike prožimaju hrvatsko-kineske odnose i veze, a posjet skupine njihovih brodova Hrvatskoj, kazala je, govori u prilog tome.

“Ove godine naše dvije zemlje obilježavaju desetu obljetnicu uspostave sveobuhvatnog partnerstva. Ponosni smo na to, a naš odnos želimo osnažiti u svim aspektima. Želimo mu dati i širi okvir. Hrvatska kao članica Europske unije povoljnim zemljopisnim položajem i prijateljskim vezama može biti još jedan od mostova između Kine i EU. Sve to daje temelj za još plodniju suradnju u budućim odnosima i u tom smislu bih uskoro željela ostvariti svoj službeni posjet Kini”, kazala je predsjednica.

VEZANE VIJESTI
Pretučen brat Filipa Zavadlava

Predsjednica drži da se odnosi među oružanim snagama dviju država mogu i dalje jačati, i to na planu obrazovanja časnika, ali i razmjenom iskustava iz međunarodnih misija i operacija u kojima obje države, kazala je, sudjeluju kao odgovorne članice međunarodne zajednice.

Među uzvanicima na brodu bio je bivši predsjednik Stjepan Mesić, zamjenik predsjednika Sabora Nenad Stazić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Drago Lovrić, gradonačelnik Splita Ivo Baldasar i zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković.

Svoj radni posjet Splitu predsjednica je započela pregledom počasne postrojbe HRM-a, nakon čega je u spomen sobi upalila svijeću za 58 poginulih pripadnika HRM-a. Potom je obišla Vojarnu sv. Nikole u Lori i brodove HRM-a. S vojnicima je ručala grah, a zatim posjetila vojarnu “Sveti Juraj” u Žrnovnici, te na Visu obišla Postaju obalnog motrenja.

VEZANE VIJESTI
U crkvama ukradeni milodari

 

 

Izvor: Hina

Foto: FaH

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here