Sezona je omiljenog nam proljetnog voća, marelice, čiji okusi i mirisi naprosto mame.

Marelice su izuzetno zdravo voće bogato vitaminima A, C i B kompleksom, kalijem te beta karotenom.

One su i jako zahvalno voće, obzirom je možemo jesti svježu, ali od nje možemo napraviti džem, pire ili pak slasnu pitu, za koju smo se i mi ovoga puta odlučili! :)

Potrebno za tijesto (kalup promjera 22 cm):

  • 280 g oštrog brašna
  • 190 g maslaca
  • 1 jušna žlica šećera
  • pola čajne žličice soli
  • 70 ml hladne vode

Potrebno za nadjev:

  • 1 kg marelica (umjesto marelica možete koristiti i breskve)
  • 2 jušne žlice gustina
  • 2 jušne žlice meda
  • 2 jušne žlice smeđeg šećera
  • pola čajne žličice cimeta
  • sok jednog limuna

Za premazivanje:

  • jaje
  • šećer u prahu

Priprema: 

TIJESTO:

Pomiješajte brašno, šećer, sol, dodajte rashlađeni maslac narezan na manje kockice. Kratko izradite mikserom ili rukama. Dok mijesite tijesto postepeno dodajte vodu (moguće da vam neće biti potrebno svih 70 ml vode) i mijesite dok tijesto ne postane kompaktno.

Podijelite tijesto u dva dijela, jedan veći i jedan manji, prekrijte folijom te stavite u hladnjak na cca sat vremena.

Savjet: Ukoliko imate pleh većeg promjera radite na duploj smjesi.

NADJEV:

Marelice očistite od koštica i narežite na manje komade, a zatim dodajte sve ostale sastojke i promiješajte.

Savjet: Ukoliko su marelice kisele, nemojte dodavati previše limunova soka. Također možete po želji dodati i nekoliko kapljica ekstrakta vanilije da ublaži kiselost.

Pećnicu zagrijte na 180 C.

Veće tijesto razvaljajte tanko i pomoću valjka prenesite u kalup kojeg ste prethodno premazali maslacem.

Dodajte sav nadjev.

Razvaljajte potom drugi, manji dio, tijesta za prekrivanje nadjeva. Dajte mašti na volju, možete izrezati trakice koje krase američke pite, a možete i dodati cijelo razvaljano tijesto i izrezati željeni oblik u sredini.

Tijesto potom premažite razmućenim jajetom, a potom posipajte šećerom u prahu.

Pitu pecite 50-ak minuta na 180 C, odnosno dok ne dobije zlatno žutu boju.

Servirati je možete ohlađenu, ili još toplu uz sladoled od vanilije.

U slast! :)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime