Proizvodi iz SMŽ na 17. sajmu Proizvodi hrvatskog sela

469

Sedamnaesti sajam Proizvodi hrvatskog sela održava se od petka, 16. pa do nedjelje, 18. ožujka u Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu.

Zaljubljenicima u tradicijske prehrambene proizvode i pića izlagači će, među ostalim, predstaviti vina, rakije, likere, maslinova i bućina ulja, med, sireve te suhomesnate proizvode. Osim što promiču tradicijske proizvode, Proizvodi hrvatskog sela građanima omogućuju da dođu do domaćih visokokvalitetnih proizvoda kojih nema na policama trgovačkih lanaca. Na sajmu izlažu i proizvođači iz Sisačko – moslavačke županije, a otvorenju sajma nazočio je i župan Ivo Žinić koji je istaknuo kako Županija čini sve kako bi održala poljoprivrednu proizvodnju i zadržala ljude na ruralnim područjima.

„I kroz ovaj vid izlaganja na ovom 17. sajmu Proizvoda hrvatskog sela htjeli smo prezentirati, sada već vrhunske proizvode koji idu uz bok svim proizvodima na području Republike Hrvatske. Ovdje imamo 14 izlagača našeg LAG-a Zrinska gora – Turopolje koji vrijedno rade i moram ih pohvaliti jer su u zadnjih nekoliko godina, kroz svoj angažman i kroz projekte, doista puno učinili za naše OPG-ove. I mi kao Županija pomažemo našim poljoprivredni proizvođačima tako što smo, kroz naš lanac trgovina Kupujmo lokalno, omogućili gotovo svim OPG-ima da mogu lakše plasirati svoje proizvode na tržište. Sada pokušavamo ući u drugu fazu ovog projekta, a to je da krenemo i izvan županije s određenim prodavaonicama. Unutar naše županije imamo četiri dućana s gotovo 700 proizvoda našeg hrvatskog sela, naše županije. Došao sam i na ovaj sajam dati potporu našim proizvođačima i pružiti im ruku suradnje. Želimo i dalje razvijati poljoprivredu na našem području, ali ne samo poljoprivredu, cilj nam je razviti i turizam jer će onda ljudi moći lakše i još i više proizvoditi i plasirati svoje proizvode“, kazao je Žinić.

VEZANE VIJESTI
Žinić otkrio kada se u Sisku pušta u rad magnetska rezonancija

Posjetitelji su se na ovom sajmu mogli upoznati i s tradicijskim proizvodima od turopoljske svinje. Kako bi se proizvođače potaknulo na povećanje uzgoja, brigu i očuvanje turopoljske svinje, u tijeku je projekt „Valorizacija tradicijskih proizvoda od turopoljske svinje“ koji financira Europska komisija, kazao je ovom prigodom ravnatelj županijske Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje Ivor Stanivuković.

„Mi kao javna ustanova, pored zaštite, očuvanje i korištenja prirodnih hrvatske kulturne baštine, kao svoje osnovne djelatnosti danas predstavljamo i onu jednu možda manje popularnu i poznatu. To je očuvanje izvornih pasmina. U ovom slučaju govorimo o najstarijoj pasmina svinja u Europi, izvornoj hrvatskoj pasmini, a to je turopoljska svinja. Kao javna ustanova. mi imamo svoje osnovno stado i kroz projekt koji se financira iz sredstava Europske komisije pokušavam brendirati i vratiti na tržište tradicijske proizvode od turopoljske svinje. Na taj način želimo potaknuti interes za njima te potaknuti postojeće proizvođače, ali i neke nove s obzirom da u Hrvatskoj u ovom trenutku ima svega 19 registriranih proizvođača ove pasmine, što je zapravo vrlo malo, stotinjak krmača. Kada pogledate da je početkom ovog stoljeća bilo više od 80 tisuća svinja ove pasmine, onda je jasno o kavom je smanjenu riječ. Na kraju ovaj projekt ima za cilj vraćanje ovih proizvoda i lokalnom stanovništvu na području Parka prirode, možda kroz ovakvu djelatnost, olakšati ostanak i opstanak na tom području“, ustvrdio je Stanivuković.

VEZANE VIJESTI
Za 25 godina dobili i svečanu vatrogasnu zastavu

Prema broju izlagača i prema ostvarenim rezultatima Proizvodi hrvatskog sela su najznačajniji seljački sajam u Hrvatskoj. Pomogli su većem broju malih i srednjih proizvođača tradicijskih proizvoda da izađu na tržište i pronađu svoje kupce. Danas su većina od njih uspješni tržni proizvođači. Temeljni ciljevi ove priredbe ostali su isti: promocija i prodaja proizvoda hrvatskog sela te opskrba potrošača s proizvodima do kojih teže dolaze. No nisu zaboravili niti na kulturu i tradiciju hrvatskog sela. Ove godine na sajmu se očekuje oko 60 izlagača, iz svih krajeva Hrvatske, i oko deset tisuća posjetitelja, ukupno u tri dana trajanja sajma. Sajam je otvoren do nedjelje između 9 i 20 sati, a ulaz za posjetitelje je slobodan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here