Često se dogodi da u ostavi zaboravimo zalihu krumpira koji s vremenom proklije i pozeleni iznutra. Što u tome slučaju? Jedete li ga ili bacate?
Njemački savezni institut za procjenu rizika savjetuje da ga – bacite.
Naime, krumpir sadrži solanin, otrovni alkaloidni spoj koji služi kao prirodni zaštitnik od nametnika, dakle ima antifungicidno i antipesticidno djelovanje, a koji je u povećanoj koncentraciji prisutan kod jako pozelenjelog, proklijalog i oštećenog krumpira.
U slučaju povećane konzumacije takvog krumpira može doći do simptoma trovanja – glavobolje, mučnine, povraćanja, proljeva, grčeva u trbuhu itd., upozoravaju stručnjaci.
Ipak, dodaju, ako krumpir nije jako zahvaćen promjenama nožem se mogu odstraniti klice i zeleni dijelovi te je on siguran za konzumaciju.
Također podsjećaju kako krumpir treba pravilno skladištiti na tamnom i hladnom mjestu.