Glinski su gradski vijećnici na 11. sjednici Gradskog vijeća, koja je održana 29. studenoga, donijeli proračun Grada Gline za 2019. godinu. Proračun je na razini prošlogodišnjeg i iznosi 67,6 milijuna kuna. U njegovom donošenju težište je stavljeno na razvoj, odnosno na stvaranje predispozicija za razvoj gospodarstva, održavanjem, uređenjem te gradnjom komunalne i ostale infrastrukture istaknuo je nakon izglasavanja proračuna glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević.

„Ja se zahvaljujem svim vijećnicima koji su podržali proračunu i uvidjeli da ovakav razvoj programa koji smo predložili za iduću godinu poboljšava i stvara preduvjete za razvoj gospodarstva jer je većina proračunskih sredstava usmjerena na kapitalne projekte, od izgradnje komunalne , vodovodne i kanalizacijske mreže te prometnica na području grada Gline. Dio sredstava namjeravamo povući iz fondova Europske unije. Mnogi su u raspravi rekli da je on ambiciozan, ali moramo biti ambiciozni, jer ako nismo ambiciozni, ako ne planiramo sredstva na nekoj visini koja su možda na neki način teško ostvariva, ne možemo niti napredovati. Moram ih planirati na takav način i vjerujem kako ćemo ih ostvariti, jer imamo dobre preduvjete da sve planirano i ostvarim u nadolazećoj godini, uključujući i ono što nismo uspjeli u ovoj. Naime, dio sredstava koja nisu utrošena u ovoj godini prenosimo u iduću godinu i s tim ćemo sredstvima moći odgovoriti svim onim izazovima koji nas čekaju na području grada Gline, a na zadovoljstvo svih građana i gospodarstvenika“, kazao je Kostanjević.

VEZANE VIJESTI
Rezultat utakmice Humanih zvijezda i veterana Banovca oko 10 tisuća prikupljenih kuna

Dodao je kako im je cilj bio da proračun bude i razvojni i socijalni te da sve kategorije korisnika proračunskih sredstava budu ravnomjerno zastupljene u proračunu.

„Mi smo planirali „povući“ oko 30 milijuna kuna iz fondova Europske unije. Možda to u konačnici bude i puno više, jer to ne ovisi samo o nama, nego ovisi o raspisivanju natječaja. Imamo gotove projekte tako da, kada se natječaj otvori, možemo odmah aplicirati na njega. To se ne odnosi samo na područje infrastrukture. Bazirali smo se na sve skupine društva, od mladih pa do onih najstarijih. Također smo planirali i u idućoj godini nabavu udžbenika za osnovnoškolce, smanjenje cijene dječjeg vrtića, stipendiranje studenata i srednjoškolaca… Nismo zaboravili niti one najstarije. Preko Gradskog društva Crvenog križa Glina provodimo projekt Zaželi, planiramo nastaviti s tim projektom i aplicirati novi projekt na fondove Europske unije. Riječ je o projektu koji je namijenjen za starije i nemoćne osobe, da svaka nemoćna osoba dobije topli obrok na kućni prag. Tim mjerama i ovim proračunom ćemo iduće godine znatno poboljšati standard naših građana“, uvjeren je gradonačelnik.

VEZANE VIJESTI
Počast prvom hrvatskom predsjedniku odana i u Glini

Dodajmo kako su vijećnici prijedlog proračuna podržali s 13 glasova za, tri su vijećnika bila protiv, dok je jedan bio suzdržan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here